Στον δικό του δρόμο προχωράει ο Τσίπρας

Στον δικό του δρόμο προχωράει ο Τσίπρας

-Το όραμα του ΠΑΣΟΚ έχει… ερωτευθεί
-Μάχη χαρακωμάτων δίνουν οι «53»

Αποφασισμένος να προχωρήσει –χωρίς παρεκκλίσεις και αποκλίσεις– στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, αδιαφορώντας πλήρως για τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ως επί το πλείστον, από την πλευρά των «53». «Εσείς είσαστε με το 3%, εγώ με το 31%», είναι το μήνυμα που στέλνει, ενώ η υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά το καραβάνι και να αγνοήσει τις φωνές.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς τις περιοδείες και τις επισκέψεις ε­ντός και εκτός λεκανοπεδίου με σκοπό να κινητοποιήσει τον κόσμο που στις εκλογές του Ιουλίου εμπιστεύθηκε την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να μετάσχει ενεργά στην προσπάθεια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος.

Τα στελέχη που απαρτίζουν την ομάδα των «53», υπερασπιζόμενα την ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος, αντιτίθενται με ευθύ τρόπο στην ανεξέλεγκτη ένταξη στελεχών από όμορους χώρους, κυρίως δε από αυτόν του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα γίνουμε σούπερ μάρκετ», είναι η προσφιλής τους έκφραση και ζητούν να τεθούν όροι και προϋποθέσεις ως προς τα πρόσωπα που θα περάσουν την πόρτα της Κουμουνδούρου.

Στο κείμενο που εξέδωσαν μετά την πανελλαδική διάσκεψη έκαναν λόγο για ένα «μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό ως προς τις λειτουργίες του, ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς», που «η ωρίμανσή του θα συνδέεται με τη ριζοσπαστικοποίηση», που «η οικολογία θα είναι στον πυρήνα της λογικής και της πολιτικής του παρέμβασης», ένα κόμμα –όπως σημείωναν– «ριζωμένο στις λαϊκές γειτονιές, ταξικά και κοινωνικά μεροληπτικό». Οι «53» θέτουν ακόμη και θέμα αλλαγής του μοντέλου διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδουν στον κ. Τσίπρα συγκεντρωτισμό και επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις για όλα τα μείζονος σημασίας ζητήματα λαμβάνονται από μια κλειστή ομάδα στελεχών που περιστοιχίζουν τον πρόεδρο.

Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει το μοντέλο αυτό και να βάλει στο παιχνίδι εξουσίας και στελέχη από την πτέρυγα των αντιφρονούντων.

Στην πρόσφατη ομιλία του στη Νίκαια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων διπλών εκλογών μέσα στο 2020, κάτι που ορισμένα στελέχη ερμήνευσαν ως προσπάθεια να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά στελεχών και ψηφοφόρων προ του κινδύνου της Νέας Δημοκρατίας.

Οι «53» δεν βλέπουν με κακό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν ότι μια νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Τσίπρας τά­χθηκε υπέρ της… οραματικής πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποκρούοντας έτσι τις αντιρρήσεις των «53» στις μεταγραφές στελεχών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Όπως εξήγησε, το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής είχε δύο περιόδους και δύο πρόσωπα, το οραματικό και το πρόσωπο της διαφθοράς. «Κρατάμε το οραματικό», πρόσθεσε. Πίσω από τον κ. Τσίπρα στοιχίζονται στελέχη όπως οι Αλ. Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Ν. Παππάς, Δ. Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, οι πασοκογενείς Γ. Ραγκούσης, Μ. Ξενογιανακοπούλου κ.ά.

Στην αντίπερα όχθη και στην ομάδα των «53» βρίσκονται οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου κ.ά. Ουδέτερη στάση φαίνεται να τηρεί, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ο Γ. Δραγασάκης.
Στα διαδικαστικά, το διήμερο 29 – 30 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, ενώ το Συνέδριο αποφασίσθηκε να διεξαχθεί την προσεχή άνοιξη, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα (20 Απριλίου).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη, μεταξύ αυτών και πρωτοκλασάτα, επέμεναν να γίνει πολύ αργότερα.


Σχολιάστε εδώ