Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα

Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα

Συγγραφέας
Βλάντιμιρ Πίσταλο
Μετάφραση
Χρήστος Γκούβης
Σχεδιασμός εξώφυλλου
Στάθης Μητρόπουλος


Ο προφήτης του νέου επιστημονικού μέλλοντος υπήρξε μια παρεξηγημένη προσωπικότητα. Από την παιδική του ηλικία σε ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, όπου ο πατέρας του, ένας ορθόδοξος ιερέας, απέρριπτε το ταλέντο του, μέχρι τα θυελλώδη χρόνια που πέρασε στη Νέα Υόρκη, όπου η έντονη αντιπαλότητά του με τον Τόμας Έντισον γέννησε θριάμβους και αποτυχίες, ο Νίκολα Τέσλα δαιμονοποιήθηκε αλλά και λατρεύτηκε σαν είδωλο.
Αυτή η βραβευμένη μυθιστορηματική βιογραφία περιγράφει τις χαοτικές απαρχές του «Προμηθέα του Ηλεκτρισμού», όταν ο ιδιότροπος χαρακτήρας και το ασυμβίβαστο πνεύμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Για κάθε επιτυχημένη εφεύρεσή του –το εναλλασσόμενο ρεύμα ή την ασύρματη επικοινωνία– προέκυπταν εκατοντάδες άλλες. Όμως ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Τέσλα;
Ο Βλάντιμιρ Πίσταλο εισχωρεί στον απόκρυφο κόσμο ενός ανθρώπου στοιχειωμένου από τον θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, ενός ανθρώπου που πάλεψε με τις εκλάμψεις της παράνοιας και του μεγαλείου, και του οποίου η καχυποψία απέναντι στη θεσμική αρωγή τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Μια συναρπαστική ανάπλαση της ζωής και του έργου ενός πρωτοπόρου οραματιστή, που εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας επηρεάζει.

 

Είπαν για το βιβλίο

«Υπέροχα γραμμένο, απίστευτα διασκεδαστικό και εκπληκτικά πρωτότυπο, επειδή ακριβώς αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος, καταπώς λένε, “επινόησε τον εικοστό αιώνα”, πλην όμως η ζωή του παραμένει ένα αίνιγμα. To βιβλίο του Βλάντιμιρ Πίσταλο διακρίνεται από τον πλούτο, τη δύναμη και την αυθεντικότητα έργων που θεωρούνται πλέον κλασικά, όπως το Τενεκεδένιο ταμπούρλο του Γκύντερ Γκρας και το Εκατό χρόνια μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες».
-Τσαρλς Σίμικ-

«Το Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα συνδυάζει το εύρος της βιογραφίας, τη μυχιότητα της μυθοπλασίας και την κομψότητα της ποίησης».
-Kirkus Reviews-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Βλάντιμιρ Πίσταλο είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σημερινής Σερβίας.
Γεννήθηκε το 1960 στο Σαράγεβο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και αργότερα έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ στις ΗΠΑ. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Κολέγιο Μπέκερ της Μασαχουσέτης, όπου παραδίδει μαθήματα αμερικανικής και παγκόσμιας ιστορίας.
Δημοσίευσε το παρθενικό του διήγημα σε ηλικία 18 ετών. Έχει εκδώσει περισσότερους από έντεκα τίτλους, μυθοπλασίες και αφηγήματα. Μεταξύ αυτών, ένα βιβλίο για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Μακεδονίας (Aleksandrida, 1999) και το μυθιστόρημα Χιλιετηρίδα στο Βελιγράδι (2000).
Το αριστούργημά του Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες.
Το 2008 απέσπασε το Βραβείο NIN, την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Σερβίας, ενώ τιμήθηκε και από την Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας. Τμήματά του περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία, Συγγραφείς από όλο τον κόσμο, Μυθιστορηματική βιογραφία
ISBN: 978-960-03-6617-4


Σχολιάστε εδώ