Η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον πολιτικές διαφημίσεις…

Η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον πολιτικές διαφημίσεις…

…που θα έχουν στόχο ανθρώπους με βάση τις (υποτιθέμενες) πολιτικές προτιμήσεις τους. Θα απαγορεύσει, επίσης, στις πολιτικές καμπάνιες να απευθύνονται σε υποψήφιους ψηφοφόρους μέσω του YouTube ή βάσει του ιστορικού των αναζητήσεών τους στην Google.

Η Google αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία ενώ τα επιτελεία των κομμάτων προετοιμάζονται για τις εκλογές στη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου και στις ΗΠΑ το 2020, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον τρόπο που χειρίζονται την πολιτική διαφήμιση.

Η νέα πολιτική της Google θα εφαρμοστεί αρχικά στη Βρετανία σε μία εβδομάδα (πριν από τις βουλευτικές εκλογές), σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του έτους και στον υπόλοιπο κόσμο στις 6 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και την «Guardian».

Η εταιρεία θα συνεχίσει να επιτρέπει την αξιοποίηση της πλατφόρμας και των υπηρεσιών της για να προωθούνται πολιτικές διαφημίσεις με βάση το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική τοποθεσία των χρηστών (με βάση τον ταχυδρομικό κωδικό τους). Επίσης, δεν θα σταματήσει η προβολή πολιτικών διαφημίσεων σε ιστοσελίδες για συγκεκριμένα θέματα, π.χ. την οικονομία.

Η Google πρόσθεσε ότι θα πάρει μέτρα κατά των παραπλανητικών πολιτικών δηλώσεων, κάτι που το Facebook έχει αποφύγει, καθώς ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει πει ότι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ελέγχει την αξιοπιστία των πολιτικών διαφημίσεων.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι το Twitter ανακοίνωσε στις 30 Οκτωβρίου ότι θα καταργήσει πλήρως τις πολιτικού περιεχομένου διαφημίσεις από τις 22 Νοεμβρίου.

Η Google με τη νέα πολιτική της φαίνεται να ακολουθεί έναν ενδιάμεσο δρόμο, αναλαμβάνοντας δράση μόνο κατά των πολιτικών διαφημίσεων, που είναι προφανές ότι αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους.

Με αυτά τα μικρά βήματα φαίνεται να μπαίνει κάποιο φρένο στην εύκολη και ανεξέλεγκτη ψηφοθηρία, μέχρι να βρεθεί κάποια καινούργια μέθοδος γι’ αυτήν.


Σχολιάστε εδώ