Φ. Γεννηματά: Αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη η Αναθεώρηση. Η ζωή είναι εκεί έξω στην κοινωνία, την οικονομία, τη νέα γενιά

Φ. Γεννηματά: Αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη η Αναθεώρηση. Η ζωή είναι εκεί έξω στην κοινωνία, την οικονομία, τη νέα γενιά

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Ναι, έχει κορυφαία σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματός μας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Αλλά, δεν ζούμε σε συνθήκες νομικού και συνταγματικού εργαστηρίου.

Η ζωή είναι εκεί έξω! Στην Κοινωνία, την Οικονομία, τη νέα γενιά. Στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Στις πολύπαθες κοινότητες των Ελλήνων, στο μέτωπο του προσφυγικού, εκεί που δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός μας.

«Ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζεται. Είναι χρέος όλων μας να εγγυηθούμε και να υλοποιήσουμε όσα σήμερα κατοχυρώνουμε. Να κάνουμε πράξη την ισότητα, την ισονομία, την ελευθερία. Να χτίσουμε ξανά, αργά αλλά σταθερά, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Να εργαστούμε για μεγαλύτερη συμμετοχή, για την επιστροφή των νέων ανθρώπων στα κοινά. Για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Για μια Δημοκρατία πιο ευρεία, πιο ανεκτική, πιο ανοικτή. Όχι για τους λίγους. Όχι απλά για τους πολλούς. Αλλά για όλους» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά στην ομιλία της στην Βουλή κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πώς δεν έγιναν όσα χρειάζεται η χώρα και αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν απάντησε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και τηn προστασία της βιοποικιλότητας, ούτε για τη ανάγκη δίκαιης κατανομής του πλούτου στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης κ. α.

Η Φ, Γεννηματά ανέφερε πως “δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική αποστολή του ανώτατου άρχοντα. Ούτε φυσικά σε λύσεις που απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προεδρευομένου πολιτεύματός μας”. Εξήγησε ότι σωστά μεν αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής αλλά συνιστά υποβάθμιση του θεσμού να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, γιατί ευτελίζεται ο θεσμός. Επίσης, διαφώνησε με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο ΠτΔ ακόμη και από το λαό «διαφωνούμε με την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.  Με δεδομένες τις περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου, ειδικά μετά την αναθεώρηση του 1986, η καταφυγή στο εκλογικό σώμα μπορεί να προκαλέσει έναν καταστροφικό για τη χώρα δυισμό, με συνεχείς συγκρούσεις. Και βέβαια την ανεπιθύμητη και αχρείαστη κομματικοποίηση του θεσμού. Θα φτάναμε στην τραγελαφική εικόνα να βλέπαμε υποψηφίους Προέδρους να ανεβαίνουν στα μπαλκόνια και να ζητούν την ψήφο των πολιτών, εκπροσωπώντας συγκεκριμένα κόμματα.»

«Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας με την ψήφο του στην προηγούμενη Βουλή έδωσε τη δυνατότητα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη να διαμορφώσει την τελική διάταξη και να τη ψηφίσει μόνο με τη δική του πλειοψηφία. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι ο καλύτερος πολιτικός του χορηγός» είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών ανέφερε ότι είναι αναφανδόν υπέρ. «Συμφωνούμε με την κατάργηση της πρόωρης παραγραφής», υπογράμμισε, κατηγορώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για «επικοινωνιακά τρικ με τα οποία επιχειρεί απελπισμένο αντιπερισπασμό για την έρευνα του παραδικαστικού κυκλώματος στην αυλή του».


Σχολιάστε εδώ