Έρχεται ο «διαπιστευμένος μηχανικός» στο Κτηματολόγιο

Έρχεται ο «διαπιστευμένος μηχανικός» στο Κτηματολόγιο

Όπου έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, υπάρχουν περιπτώσεις που είτε έγιναν λάθη στην καταγραφή των ορίων χωρίς να το καταλάβουν οι ιδιοκτήτες, ώστε να κάνουν ένσταση, είτε κάποιοι από τους ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές στα οικόπεδά τους, όπως, για παράδειγμα, η κατάτμηση και η σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών.

Σήμερα ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσφύγει σε ιδιώτη μηχανικό, να φτιαχτεί ο φάκελος, να σταλεί στο Κτηματολόγιο και αφού εξεταστούν τα στοιχεία, να επιστρέψει πίσω στον μηχανικό για επανέλεγχο.

Σε λίγους μήνες όμως θα ξεμπλοκάρει –ύστερα από χρόνια– και θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός του «διαπιστευμένου μηχανικού».

Κατά τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλη Καλογιαννάκη, με την ενεργοποίηση του προαναφερόμενου θεσμού «θα μειωθεί ο χρόνος των μεταβολών στο Κτηματολόγιο από τους έξι μήνες –κατά μέσο όρο– που είναι σήμερα σε δύο μήνες και θα ξεμπλοκάρουν αρκετά ακίνητα που εξαιτίας σφαλμάτων ή αλλαγών βάλτωναν –και εξακολουθούν να βαλτώνουν– με αποτέλεσμα σε αυτήν τη φάση να είναι σχεδόν μη μεταβιβάσιμα».

Ο θεσμός του «διαπιστευμένου μηχανικού» θα εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και η υλοποίησή του –με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος– δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του 2020.


Σχολιάστε εδώ