Η Ακρόπολη φωτίστηκε με το μπλε χρώμα της UNICEF

Η Ακρόπολη φωτίστηκε με το μπλε χρώμα της UNICEF

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης φωταγωγήθηκε με το μπλε χρώμα, επίσημο χρώμα της UNICEF, χθες, 20 Νοεμβρίου, στην 30ή επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υποστηρίζοντας τους σκοπούς της οργάνωσης και το έργο που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες με ενέργειες, παρεμβάσεις και δράσεις που αφορούν όλες τις πτυχές της προστασίας του παιδιού, ενέκρινε το σχετικό αίτημα της UNICEF.

Η Ακρόπολη είναι μεταξύ των μνημείων και των σημαντικών κτηρίων σε όλο τον κόσμο, που φωτίζονται μπλε, ώστε να προβάλουν το έργο του οργανισμού και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τα δικαιώματα του παιδιού. Μεταξύ τους, είναι φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στην Γαλλία, η Πέτρα στην Ιορδανία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την εξής δήλωση με αφορμή την επέτειο:

«Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, σε συνεργασία με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ανεξάρτητες αρχές, η UNICEF διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματα των παιδιών και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες και τους πολίτες να δεσμευτούν για δράσεις που αφορούν στην προστασία τους. Το έτος 2019 έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Σύμβαση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και επικυρώθηκε από 193 χώρες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία βοήθησε να σωθούν και να αλλάξουν οι ζωές εκατομμυρίων παιδιών.

Για να τιμήσει την εκδήλωση, η UNICEF απευθύνει πρόσκληση σε μνημεία και εμβληματικά κτήρια σε όλο τον κόσμο να φωτιστούν με μπλε χρώμα, το επίσημο χρώμα της οργάνωσης, ως συμβολική χειρονομία συμφωνίας με τους σκοπούς της και αποφασιστικότητας να διαδώσουν το μήνυμα υποστήριξης σε αυτή τη σημαντική παγκόσμια εκστρατεία. Σε πλήρη εναρμόνιση με αυτή την πρωτοβουλία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει ολόψυχα στις εορταστικές εκδηλώσεις και, μετά από την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δέχθηκε ευχαρίστως να φωταγωγηθεί η Ακρόπολη της Αθήνας με μπλε χρώμα για αυτή την ιδιαίτερη περίσταση.

Είναι μία απολύτως δικαιολογημένη δράση, καθώς το μνημείο της Ακρόπολης και ιδιαίτερα ο Παρθενώνας, στο πέρασμα του χρόνου αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο των παγκόσμιων ιδεών και αξιών που αποτέλεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία δημιουργήθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένα μνημείο με μεγάλη ενωτική και κινητήρια συμβολική δύναμη, που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των χρονικών συμφερόντων και των σκοπών. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, τα μνημεία δεν πρέπει πλέον να επιτρέπεται να είναι κατακερματισμένα και να έχουν τμήματά τους διάσπαρτα και αποκομμένα από το νόμιμο τόπο τους και το ερμηνευτικό τους πλαίσιο».


Σχολιάστε εδώ