Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία από σήμερα η γραμμή καταγγελιών 1142

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία από σήμερα η γραμμή καταγγελιών 1142

Λειτουργεί από σήμερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες.
Ο αριθμός καταγγελιών για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου θα έχει και άλλο πεδίο εφαρμογής.

Πως λειτουργεί

Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.

Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία  (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Κικίλιας: Στο 1142 οι πολίτες μπορούν να λάβουν στήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος και να καταγγείλουν παραβάσεις του νόμου

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε δυο σποτάκια για το εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος, τονίζοντας ότι “η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μας χρειάζεται όλους” και θέτοντας ως στόχο την αποτροπή του καπνίσματος, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες, και την προστασία του μη καπνιστών.

«Σκοπός μας είναι το εθνικό σχέδιο δράσης να εφαρμοστεί με όρους μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από όλους και από καπνιστές και από μη καπνιστές» είπε ο κ.Κικίλιας.

Δήλωσε ότι «θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παράθυρα, γιατί στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου». Είπε πάντως ότι: «Δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών, αντιθέτως είμαστε εδώ για να ενώσουμε, γιατί πράγματι μπορεί να είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει και αυτό είναι η υγεία».


Σχολιάστε εδώ