Στα μαχαίρια Βρούτσης – Μηταράκης!

Στα μαχαίρια Βρούτσης – Μηταράκης!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση λέει ο υπουργός, ναι δηλώνει ο υφυπουργός, επικαλούμενος άνωθεν εντολή

-Λάδι στη φωτιά έριξε αποκάλυψη ότι θα πουληθούν σε funds ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές 12 δισ. ευρώ

Πριν καλά καλά κλείσουν τέσσερις μήνες στις καρέκλες τους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός του Νότης Μηταράκης δείχνουν να ακολουθούν εντελώς διαφορετικούς δρόμους ως προς την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό προκύπτει από μία σειρά α­ντικρουόμενων δηλώσεων, που δείχνουν, αν μη τι άλλο, τη διαφορετική φιλοσοφία από την οποία διαπνέονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η αναφορά του υπουργού Εργασίας προς την ΑΔΕΔΥ αλλά και προς την Ομοσπονδία των Εργαζομένων του πρώην ΙΚΑ, καθώς είπε ότι δεν πρόκειται να συμβεί καμία ιδιωτικοποίηση στον χώρο της επικουρικής ασφάλισης, όταν την ίδια στιγμή ο υφυπουργός του, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, προτάσσει το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα με την επισήμανση ότι όσα δηλώνει είναι κατόπιν άνωθεν εντολής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τελευταίο επεισόδιο, η αναστάτωση που προκλήθηκε από το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ξένα funds, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να εισπράξει το 10% από αυτά, δηλαδή περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι τα ταμειακά αποθέματα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Το ρεπορτάζ θεωρεί ως εμπνευστή αυτού του σχεδίου τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη, ο οποίος μάλιστα θα κληθεί και να το υλοποιήσει.

Όμως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τρόπο λιτό αλλά και απολύτως δηλωτικό των προθέσεών του, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».
Πράγματι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός; Πράγματι ο υφυπουργός του δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, ενδεχομένως και πίσω από την πλάτη του;

Γιατί, κακά τα ψέματα, το ρεπορτάζ του έγκυρου πρακτορείου Reuters αναφέρει λεπτομέρειες που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει.

Κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευθεί και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, η οποία σχολιάζοντας το ρεπορτάζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει».

Όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, εάν έχουν πραγματική βάση, δείχνουν ότι ανάμεσα στο συγκεκριμένο υπουργικό δίδυμο έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα χάσμα, το οποίο ενδεχομένως να ενισχύεται και από τον διαφορετικό χαρακτήρα των προσώπων.

Οπότε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πιστεύουν ότι σύντομα θα εξαναγκαστεί να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνοντας οριστική λύση στις μεταξύ τους κόντρες.

Φωτό: thefaq.gr


Σχολιάστε εδώ