Αλεξανδρούπολη – “Το νερό στην πόλη” με χρηματοδότηση από την Coca Cola

Αλεξανδρούπολη – “Το νερό στην πόλη” με χρηματοδότηση από την Coca Cola

«Το Νερό στην Πόλη», ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης νερού σε αστικό περιβάλλον, εγκαινιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα, αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά, από το Ίδρυμα της Coca-Cola.

Το πρόγραμμα, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ)

«Το Νερό στην Πόλη»: από φέτος 1,7 δισεκατομμύρια περισσότερα λίτρα νερό ετησίως για την Αλεξανδρούπολη

Ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα «έργο πνοής που διασφαλίζει την ομαλή υδροδότηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα 20ετίας και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν πρότυπο. Η υλοποίηση του έργου από το Διεθνή Οργανισμό GlobalWaterPartnershipMediterranean, με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη», πέραν της χρησιμότητας, το καθιστά σημείο αναφοράς καλής διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση».

Ο κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), ανέφερε σχετικά: «Σεβόμαστε τη γενναιοδωρία της φύσης. Μεριμνούμε για τις επόμενες γενιές. Το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη», είναι εμβληματικό για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και τους κατοίκους της, με σημαντικά οφέλη ως προς τη διαχείριση του νερού, ώστε να μην πηγαίνει καμία σταγόνα χαμένη. Το πρόγραμμα ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να δώσει ένα πολύ σοβαρό «αβαντάζ» στην Αλεξανδρούπολη. Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται το έργο αποβλέποντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην περιοχή μας».

Από την GWP-Med, ο κ. Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος του Οργανισμού  ανέφερε πως: “Για το GWP-Med, έναν οργανισμό με εμπειρία 20 ετών στον σχεδιασμό και την προώθηση καλών πρακτικών για την ολοκληρωμένη  διαχείριση των υδατικών πόρων στη Μεσόγειο, «Το Νερό στην Πόλη» αποτελεί ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα ολιστικής παρέμβασης για τη διαχείριση του αστικού νερού, που μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε στην εξασφάλιση περισσότερου νερού για την Αλεξανδρούπολη και διαχείρισης των πλημμυρικών κινδύνων με καινοτόμες λύσεις που αποφεύγουν επιπλέον μεγάλα έργα υποδομής. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει και σε άλλες πτυχές του λεγόμενου πλέγματος ‘νερού – ενέργειας – διατροφής – οικοσυστημάτων’, όπως ελάττωση των αντλήσεων υπόγειου νερού. Ταυτόχρονα, μέσω της εκπαίδευσης και ενημέρωσης, ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία, τις αρχές και την επόμενη γενιά ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις. Mε τις τελευταίες προβλέψεις να εκτιμούν ότι η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ αυξάνεται ο αστικός πληθυσμός αλλά και οι απαιτήσεις για νερό, ανάλογες παρεμβάσεις συμβάλλουν ως καίριο μέσο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και στη στρατηγική διασφάλισης της πρόσβασης στο πολυτιμότερο αγαθό, το νερό».

Από την πλευρά της, η κυρία Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη», καθώς θέτει στο επίκεντρο το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και συνδυάζει καινοτομία, αποτελεσματικότητα και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Στην Coca-Cola δεν αρκούμαστε στο να παράγουμε αναψυκτικά. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά για την κοινωνία και τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους για να προστατεύουμε και να επιστρέφουμε το νερό, να το επαναχρησιμοποιούμε και να το αναπληρώνουμε, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων που υλοποιούμε για το περιβάλλον και τον άνθρωπο στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας #NEVERSETTLE. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού φορέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και ενός διεθνούς οργανισμού, ώστε οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης να έχουν ακόμα περισσότερο νερό στην πόλη τους».

Σχετικά με το “The Coca-Cola Foundation”

Το “The Coca-Cola Foundation” είναι το παγκόσμιο φιλανθρωπικό Ίδρυμα της The Coca-Cola Company. Από την ίδρυσή του, το 1984, το Ίδρυμα έχει διαθέσει περισσότερο από 1 δις δολάρια παγκοσμίως σε δωρεές για την υποστήριξη βιώσιμων κοινωνικών πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το The Coca-Cola Foundation, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.coca-colacompany.com/our-company/the-coca-cola-foundation

Το φράγμα

Πώς λειτουργεί όμως το θυρόφραγμα και ποια είναι η καινοτομία του; Οπως εξηγεί ο κ. Ξενουδάκης, η κατασκευή αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα κομμάτια, ύψους 1,65 μέτρων, που σχεδιάστηκαν στη Γαλλία (εταιρεία HydroPlus, θυγατρική της Vinci) και κατασκευάστηκαν στην Ελευσίνα. Κάθε κομμάτι αποτελείται από μια εσοχή (έναν «κουβά») και μια προεξοχή (ένα «φουγάρο»). Σε περίπτωση πλημμύρας, όταν το νερό ξεπεράσει το ύψος της εσοχής και υπερχειλίσει τότε ένα ένα τα κομμάτια της κατασκευής αποσπώνται, δημιουργώντας μια δίοδο για την ομαλή διέλευση του νερού. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι το φράγμα ανοίγει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μόνο με τη δύναμη του νερού: το «φουγάρο» επικοινωνεί με έναν χώρο κάτω από την εσοχή. Ετσι όταν αρχίσει να μπαίνει νερό μέσα στο «φουγάρο», γεμίζει τον χώρο κάτω από την εσοχή και με την άνωση την απελευθερώνει. Η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί άλλες δύο φορές στην Ελλάδα, σε υδροηλεκτρικά φράγματα, αλλά για πρώτη φορά σε υδρευτικό.

Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με ένα πιλοτικό πρόγραμμα τηλεματικής παρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης. Το έργο, που μόλις ανατέθηκε και θα παραδοθεί τον Μάρτιο, αφορά την παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αλλά και της πίεσης στους απομακρυσμένους οικισμούς Πυλαία, Κοίλα, Μελία και Κρίκη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Έντυπη

Με πληροφορίες και από το e-evros.gr και την έντυπη έκδοση της Καθημερινής
Φωτο: Οι κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Έβρου, κ. Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος GWP-Med, κ. Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης,


Σχολιάστε εδώ