Ο εμβολιασμός, ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο εμβολιασμός, ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV), που σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου είναι από τους πιο συχνούς και μεταδοτικούς ιούς μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο οποίος, είτε προκαλεί τα οξυτενή κοδυλώματα στα γεννητικά όργανα, είτε προκαλεί καρκίνο, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στον πρωκτό ή τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμα και μέσω των περιπτύξεων με τα γεννητικά όργανα. Γι’ αυτό το λόγο, το προφυλακτικό δεν αποτελεί μέσο προστασίας από τον ιό HPV.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος σήμερα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών, τον δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο σε όλες τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο πα­γκοσμίως, οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HPV.

Ο συστηματικός εμβολιασμός έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV σε λίγα χρόνια.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα κορίτσια από την ηλικία των 11 ετών
Tα μικρά κορίτσια και τα αγόρια κατά κανόνα δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις, οπότε δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, η προστασία που θα τους παρέχει το εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Εκτιμάται ότι από την ηλικία της εφηβείας μέχρι σχεδόν τα 25 χρόνια, είναι το κρισιμότερο χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση της HPV λοίμωξης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλειοψηφία των γυναικών, αφενός ξεκινά τις σεξουαλικές της επαφές και αφετέρου η μορφολογία του τραχήλου της μήτρας διευκολύνει τη λοίμωξη από τον ιό.

Το ποσοστό των κοριτσιών που εμβολιάζεται έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνεται σταθερά, καθώς ολοένα και περισσότεροι γονείς εμφανίζονται εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι το μικρό τους κοριτσάκι θα ξεκινήσει μετά από λίγα χρόνια τις σεξουαλικές επαφές και πολύ πιθανόν να μολυνθεί από το βασικό ένοχο για την ανάπτυξη καρκίνου σε ερωτογενείς περιοχές, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Παράλληλα και οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη μολυνθεί ή όχι με τον ιό HPV, έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο που προστατεύει μόνο τα μικρά κορίτσια, γιατί το εμβόλιο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για όλες τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 45 ετών, ακόμα και αν κάποια στιγμή είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Το 9δύναμο εμβόλιο για τον HPV προστατεύει από τους 7 πλέον επικίνδυνους για ανάπτυξη καρκίνου τύπους του ιού (τους τύπους 16, 18, 31,33,45,52,58) και τους 2 τύπους (6,11) που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Σε ποιες ηλικίες χορηγείται δωρεάν
Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών. Παράλληλα χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 – 18 ετών, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε γυναίκες σε ανοσοκαταστολή όπως και σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες.


Σχολιάστε εδώ