Ασυλiα στους τραπεζίτες – Στα κάγκελα οι δανειολήπτες…

Ασυλiα στους τραπεζίτες – Στα κάγκελα οι δανειολήπτες…

Πήραν τα funds, ως «κοράκια και σύγχρονοι μαυραγορίτες», τα «κόκκινα» δάνεια στο 5% με 10% και ζητάνε το 100% – Θα δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις…

-Ποια θα είναι η προστασία της α΄κατοικίας μετά την 31η Δεκεμβρίου, όταν λήγει ο «νόμος Κατσέλη», που έσωσε το σπίτι δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών; Να πει δημόσια ο πρωθυπουργός τι θα προβλέπει ο νέος νόμος που θα φέρει

Σε πενήντα ημέρες παύει να ισχύει ο θρυλικός «νόμος Κατσέλη», που προστατεύει την πρώτη κατοικία και δεν ανησυχούν τα νοικοκυριά μήπως τους πάρουν το σπίτι τα funds (κοράκια). Μετά τις 31 Δεκεμβρίου, όμως, ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

Και τούτο γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει ανακοινώσει μέχρι αυτήν τη στιγμή αν η «πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να αποτελεί το ιερό της οικογένειας» με βάση τον νόμο που θα φέρει στη Βουλή άμεσα και θα ψηφισθεί πριν μπει το 2020.
Το μόνο που έσπευσε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να εξασφαλίσει τους τραπεζίτες από κάθε δίωξη, δεδομένου ότι έχουν κι αυτοί ευθύνες από τη στιγμή που είχαν χορηγήσει τα δάνεια. Με διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα, «αίρεται η αυτεπάγγελτη δίωξη για ευνοϊκές ρυθμίσεις και διαγραφές “κόκκινων” δανείων»!

Και εδώ τίθενται κάποια ερωτήματα: Ο τραπεζίτης δεν έχει καμία ευθύνη για το δάνειο που χορήγησε; Είχε τη δυνατότητα ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στην πλη­ρωμή του; Πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει το δάνειο; Αν ναι, τότε από τη στιγμή που χρεοκόπησε η χώρα δεν φταίει αν κατέρρευσε ο τζίρος που έκανε στη δουλειά του ούτε για το ότι οι οφειλέτες του δεν πλήρωσαν τα χρωστούμενα. Για αυτή την πλήρη ανατροπή των συνθηκών δεν ευθύνεται ο δανειολήπτης. Ευθύνες, πολλές και μεγάλες, για τη χρεοκοπία έχουν οι τραπεζίτες. Δεν μπορεί το κράτος, η κυβέρνηση, να τους δίνει ασυλία και την ίδια στιγμή να παίρνει το σπίτι του δανειολήπτη και να τον στέλνει στα κάγκελα.

Καμία ασυλία για τον δανειολήπτη
Για τον δανειολήπτη ΟΥΔΕΝ. Καμία ασυλία. Κανένα ενδιαφέρον για το αν θα είναι υπό την… απειλή των διεθνών funds, «που λειτουργούν απόλυτα κερδοσκοπικά, ως κοράκια και σύγχρονοι μαυραγορίτες, ζητώντας το 100% της οφειλής που αγόρασαν με 5% ή και 10%», όπως γράφει ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης, τονίζοντας ότι «η διαχείριση του κοινωνικού πια προβλήματος απαιτεί μέτρο και μέθοδο, ώστε να διευκολύνει και να μη στραγγαλίζει τους ήδη χειμαζόμενους πολίτες». Και εδώ η τύχη των δανειοληπτών είναι η κατάληξη στα κάγκελα ή στην κρεμάλα. Γιατί, δυστυχώς, κάποιοι μπορεί να φτάσουν και εκεί, αφού τους παραδίδουν απροστάτευτους στα κοράκια, που θα τους φάνε τα πάντα.

Η μοναδική… βοήθεια που έσπευσε να τους προσφέρει το Μαξίμου ήταν κάποιες δευτερεύουσες ρυθμίσεις, όπως για τους διαζευγμένους και τους συνιδιοκτήτες αλλά και η ρύθμιση για την αποπληρωμή του δανείου σε 25 έτη αν στο πέρας της 25ετίας ο δανειολήπτης δεν ξεπερνάει το 80ό έτος της ηλικίας του.

Επίσης, κάνει και ένα… ψυχικό, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης βάλει δικηγόρο, την αμοιβή του θα την καταβάλει η τράπεζα, η οποία όμως στη συνέχεια θα τη χρεώνει στον λογαριασμό του δανειολήπτη.

Στους πλειστηριασμούς
Με το πάνω χέρι να το έχουν οι τράπεζες, μπαίνει μπροστά και η μηχανή των πλειστηριασμών, όχι για τις ίδιες αλλά για τους οφειλέτες τους. Και με τον… εκσυγχρονισμό, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά και άντε να μάθει ο δανειολήπτης σε ποιο συμβολαιογραφείο θα γίνει ο πλειστηριασμός του ακινήτου του, για να οργανώσει την άμυνά του, να έχει μαζί του όλη του την οικογένεια, με τα μικρά παιδιά του… Και τότε… Ας μην το σκεφτόμαστε καλύτερα. Το γράφουμε για να ξέρουν οι τραπεζίτες όλο το έργο τους…

Στα κοράκια…
Τη σκυτάλη παίρνουν από το 2020 οι εταιρείες διαχείρισης, καθώς το 90% των εντός ισολογισμού επισφαλών απαιτήσεων περνάει σε διαχειριστικό έλεγχο τρίτων.

Ήδη, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα, η Intrum Hellas, κοινοπραξία της Τράπεζας Πειραιώς και του διεθνούς ομίλου Intrum, έχει αναλάβει το ξεκαθάρισμα 27 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων του συστημικού ομίλου.
Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός της Eurobank για την ανάθεση σε τρίτους των δικών της μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 26 δισ. ευρώ. Επίσης, και η Alpha Bank προχωρεί σε μεγάλη τιτλοποίηση, ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ.

Τσίπρας: Δώρο στους τραπεζίτες!

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δώσει απόλυτη ασυλία στους τραπεζίτες για τα δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν δώσει χωρίς κανέναν έλεγχο των οικονομικών δυνατοτήτων των δανειοληπτών.

Σχολιάζοντας αυτή την προκλητική διάταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Μέχρι και οι βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στην ασυλία-δώρο του κ. Μητσοτάκη στους τραπεζίτες. Εδώ και τρεις μέρες ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει εσκεμμένα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα την εκτρωματική διάταξη-δώρο στους τραπεζίτες. Με τη διάταξη αυτή οι τραπεζίτες θα μπορούν να διω­χθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επαναλαμβάνουμε στον κ. Μητσοτάκη: Μη διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει νομοθετικά δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

Τελευταία ώρα

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου παύει να ισχύει ο φιλολαϊκός «νόμος Κατσέλη», που ήταν ο προστάτης της α΄ κατοικίας και χάρη σε αυτόν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχασαν το σπίτι τους, η κυβέρνηση σε συσκέψεις των αρμοδίων υπουργών αναζητεί τον διάδοχο νόμο, που θα παρέχει προστασία στην α΄ κατοικία, όχι όμως στην έκταση που προβλέπει ο «νόμος Κατσέλη», ο οποίος έχει γράψει Ιστορία.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι με βάση τον ν. 4605/2019, από τη στιγμή που μετά τον έλεγχο του σχετικού φακέλου ο δανειολήπτης καλύπτει τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, στην πρόταση ρύθμισης περιλαμβάνονται οι παρακάτω ευνοϊκοί όροι:

Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας (π.χ., αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ και το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ, θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ).

Αποπληρωμή σε 25 έτη, ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε συμβάλλεται κάποιος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ., τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο).

Χαμηλός τοκισμός, με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.


Σχολιάστε εδώ