Κυρ. Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Η συνεργασία μας διευρύνεται

Κυρ. Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Η συνεργασία μας διευρύνεται

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες είχαν μία σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες και αμέσως μετά ξεκίνησε το τετ α τετ.

Νωρίτερα ο Σι Τζινπίνγκ είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι «οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δύο μεγάλων πολιτισμών» και έκανε λόγο για τεράστια  συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Οι λαοί μας αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μία σύγχρονη χώρα. Έφτασα στην Ελλάδα χθες το βράδυ και ήδη διαισθάνθηκα την ατμόσφαιρα, ένοιωσα τον ελληνικό πολιτισμό και το λέω αυτό προερχόμενος από τον πανάρχαιο κινεζικό πολιτισμό.  Οι λαοί μας είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους».

Κάνοντας λόγο για μία “άκρως παραγωγική συζήτηση”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε, μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον δρόμο της διεύρυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ένα δρόμος που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σύντομα “θα γίνει λεωφόρος” από τη συνεχή ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών.

Δήλωση Μητσοτάκη

“Εξέφρασα στον πρόεδρο της Κίνας την εκτίμησή μας για τη στήριξη, όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση. Και βλέπω τη χαρά του τώρα που η χώρα αποκτά και πάλι πρωταγωνιστική θέση. Και η συνεργασία μας διευρύνεται. Ο δρόμος που ανοίγεται, σύντομα θα γίνει λεωφόρος”, σημείωσε, ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας, στις δηλώσεις του, την εκτίμηση του Πεκίνου στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. “Στο λιμάνι του Πειραιά θα δούμε την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της επένδυσης αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr.

Στόχος ο Πειραιάς να γίνει τα μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και γιατί όχι της Ευρώπης. Η Ελλάδα γίνεται το σημείο εκκίνησης του κινεζοευρωπαϊκού διαδρόμου. Καλωσορίζουμε την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα. Την ίδρυση γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα”, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εστιάζοντας, δε, στα πολλαπλά οφέλη της συνεργασίας Αθήνας-Πεκίνου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το ισχυρό πρόσημο που θα λάβουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς.

“Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει”, επεσήμανε και έφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο το στόχο για 500.000 επισκέπτες από την Κίνα στη χώρα μας.

 


Σχολιάστε εδώ