150 μέρες «περίοδος χάριτος» – Κωστής Χατζηδάκης: Το Κτηματολόγιο εξελίσσεται θετικά

150 μέρες «περίοδος χάριτος» – Κωστής Χατζηδάκης: Το Κτηματολόγιο εξελίσσεται θετικά

Συνέντευξη Τύπου για το Κτηματολόγιο έδωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, πλαισιωμένος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τον πρόεδρο του Κτηματολογίου Δημήτρη Σταθάκη και τον γενικό διευθυντή Στέφανο Κοτσώλη.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε η πρόοδος που υπάρχει αλλά και οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τους τελευταίους δύο μήνες συλλέχθηκαν τα περισσότερα ιδιοκτησιακά δικαιώματα από όλο το 2019.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 700.000 (70% των εκτιμώμενων δηλώσεων), ενώ τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τις 950.000 (65%).

Σε σχέση με τα πρόστιμα, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους ακόμη και εκπρόθεσμα, χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου, πλην όμως τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και θα συνδέονται τόσο με την αξία της ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου αναφέρθηκε και σε άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, όπως η άμεση στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, η εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη και, τέλος, η αξιοποίηση μηχανικών και δικηγόρων για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, μέσω της υλοποίησης του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού.

Σπάνια παραδοχή

«Θέλω να αναγνωρίσω, όπως έκανα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι για το Κτηματολόγιο οι προκάτοχοί μου έχουν κάνει σοβαρή δουλειά. Το Κτηματολόγιο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης και σήμερα βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης». Τάδε έφη Κωστής Χατζηδάκης. Σπάνια παραδοχή για προκατόχους…


Σχολιάστε εδώ