Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Δημαρχείο Ιλίου

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Δημαρχείο Ιλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε σήμερα το δημαρχείο Ιλίου, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Ιλίου Ν. Ζενέτο και με το σωματείο εργαζομένων του δήμου. Ο δήμαρχος Ιλίου αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου, με κυρίαρχο αυτό της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, η οποία δε συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους. Η μη καταβολή παρακρατηθέντων πόρων στερεί απ’ το δήμο το ποσό του 1.300.000 ευρώ κατ’ έτος!

Ανάμεσά τους, το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών και το αίτημα ανασχεδιασμού τους, όπως και της σύνδεσης της πόλης με το ΜΕΤΡΟ. Η διαχείριση του πάρκου Τρίτση και η πορεία απαξίωσής του, η ανάπλαση ελεύθερου χώρου στο ρέμα Εσχατιάς, η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο Γυμνάσιο, που τώρα λειτουργεί σε πολυκατοικία, η συντήρηση των οδοστρωμάτων, η αξιοποίηση παραγόμενου νερού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας, αλλά και δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη σύνδεση των τοπικών προβλημάτων με την κεντρική πολιτική που ακολουθείται, αλλά και την ανάγκη οι δημοτικές αρχές να παίζουν ρόλο αντιπολίτευσης, με την έννοια της διεκδίκησης απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ -πέραν των παρεμβάσεων στη Βουλή και εντός των περιορισμένων ορίων που εκεί μπορεί να παρέμβει, θα υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα και με τους αγώνες του εκτός Βουλής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη για υποδομές και λήψη μέτρων προστασίας του λαού από φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πάρκο Τρίτση, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αναβαθμίζει συνολικά την περιοχή ως πολιτιστική πολιτική παρέμβαση, εκφράζοντας την ανησυχία για την πορεία απαξίωσης και ιδιωτικοποίησής του και την ανάγκη να υποστηριχτεί με το αναγκαίο για τη λειτουργία του προσωπικό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους, όπως είναι: η έλλειψη προσωπικού, καθώς οι προσλήψεις έχουν παγώσει πάνω από μια δεκαετία και η απασχόληση συμβασιούχων, που τελούν σε διαρκή ομηρία, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου, η αύξηση των αρμοδιοτήτων που επιφέρει την εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να ασκούν παράλληλα καθήκοντα, το πάγωμα των μισθών, η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, η κακή συντήρηση του στόλου κ.ά. Ο πρόεδρος του σωματείου εξέφρασε την έντονη διαφωνία και εναντίωση στις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που αφορούν στη λειτουργία των συνδικάτων και τον έλεγχό τους τελικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο σωματείο των εργαζομένων αναφέρθηκε στα εξής:

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, γιατί θεωρεί ότι η εργατική τάξη είναι η δύναμη του μέλλοντος, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, γιατί σ’ αυτό το σύστημα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους για τα κέρδη των λίγων, για να αυξάνεται η δική τους κερδοφορία μειώνεται διαρκώς ο μισθός, δυσκολεύουν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και σε περίοδο ανάκαμψης, μόνο που αυτή είναι καπιταλιστική, μπορεί να είναι ακόμα μικρή, αναιμική, επισφαλής όμως είναι ανάπτυξη, αλλά όχι για όλους, για τους λίγους, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, όλοι αυτοί έχουν κέρδη, φοροαπαλλάσσονται.  Και οι νέοι νόμοι που φέρνει η κυβέρνηση πάλι γι’ αυτούς είναι, δεν είναι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και μειώνονται, οι συντάξεις το ίδιο, οι εργασιακές σχέσεις γίνονται λάστιχο, συμβασιούχοι για εξάμηνα, οκτάμηνα, να μην υπάρχει μόνιμη δουλειά! 

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο είπε πως αυτό είναι αναπτυξιακό για τους λίγους όχι για το λαό. Το ΚΚΕ το αντιπάλεψε, μάλιστα στη Βουλή, υπήρχε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο όχι μόνο σε σχέση με αυτό που λέμε αναπτυξιακό μέρος και τι βάζει στην τσέπη του ο εργαζόμενος, αν έστω έχει μια απολαβή απ’ όλη αυτή την ανάπτυξη, τις επενδύσεις που λένε. Αλλά και το δεύτερο σκέλος του είναι αισχρό, απαράδεκτο, βάζει σε “γύψο” το συνδικαλιστικό κίνημα, περιορίζει τη δράση των σωματείων, τη διεκδίκηση, την προώθηση αιτημάτων, την απεργία. Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει τέτοιους νόμους, και με την προηγούμενη νομοθεσία όλες σχεδόν οι απεργίες έβγαιναν παράνομες και καταχρηστικές, αλλά οι εργαζόμενοι απεργούσαν και καλά κάνανε και καλά θα κάνουν και τώρα και με το νέο νόμο που δυσκολεύει παραπέρα, και θα ασκήσουν και τρομοκρατία, και πιέσεις στους χώρους δουλειάς. Άρα το εργατικό κίνημα ενωμένο ταξικά θα πρέπει να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική, να μην δεχτεί δηλαδή να περάσουν τέτοιες αποφάσεις που θα περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, τη διεκδίκηση, το συλλαλητήριο. Τώρα θέλουν να βάλουν να πηγαίνουμε απ’ τα πεζοδρόμια. Υπάρχει ήδη νόμος και ο αστυνομικός διευθυντής μπορεί να πει αν είναι μια μικρή ομάδα είκοσι ατόμων που κλείνει ένα δρόμο, χώρια που τους κλείνει η αστυνομία και η τροχαία τους δρόμους, να επιβάλλει να πηγαίνουν στις πλατείες, δεν χρειάζεται καινούργιος. Άρα στοχεύουν στις μαζικές, τις μεγάλες διαδηλώσεις αυτές που τους ενοχλούν. 

Άρα, όλα αυτά τα ζητήματα μορφών πάλης, τι στόχους βάζουμε, πρέπει να συζητιούνται μέσα στο κίνημα, εκεί πρέπει να γίνεται η διαπάλη ζωντανά, να διαφωνήσουμε και με οξύ τρόπο. Η ζωντανή συζήτηση είναι υγεία, γιατί είναι κοινός ο στόχος, κοινά είναι τα προβλήματα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Πρέπει να γίνεται η συζήτηση και όπου καταλήγει το σωματείο αγωνιστικά να διεκδικούμε.

Για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στην υποδοχή του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “η ενότητα πρέπει να οικοδομείται σε ταξική βάση, όχι ενότητα στο να κάνουμε το καλό του εργοδότη, ή στην Κομισιόν, στο ΝΑΤΟ για να μας αγαπάνε, όπως λέει ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος είπε χτες “με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ ήμασταν σε όλους τους πολέμους μαζί, μαζί θα ξαναματώσουμε και στο μέλλον στους πολέμους στο πλάι των ΗΠΑ”. Δεν αφορά αυτό τον εργάτη; Παιδιά έχουμε, αύριο θα τα στείλουν εκτός συνόρων για τις ανάγκες άλλων και την ίδια ώρα δαπανώνται τεράστια ποσά για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και εδώ σου λέει “δεν έχω να δώσω μια αύξηση στους μισθούς…”

Για την προανακριτική επιτροπή της Βουλής 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για εκφυλισμό στις επιτροπές όπου οι τσακωμοί, αποπροσανατολίζουν και τίποτα δε λύνουν, δε βάζουν “το μαχαίρι στο κόκαλο”, όπως ζητά το ΚΚΕ. Να αλλάξουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τι δουλειά έχει η Βουλή, η Επιτροπή, όπως τώρα που τσακώνονται ποιος θα είναι μάρτυρας ή ο ερωτών μέσα στην Επιτροπή… Ο υπουργός αν έχει ευθύνη πρέπει να δικάζεται όπως ο απλός εργαζόμενος. Τι πάει να πει είσαι υπουργός ή βουλευτής; Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών”.

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο και την πρόταση του ΚΚΕ

Εμείς έχουμε επαγρύπνηση γιατί έχει ξεκινήσει η διαδικασία και προωθείται ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε τμηματικά να υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες. Βάζουμε σε προτεραιότητα τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, γιατί κι εσείς θρηνήσατε θύματα, είδατε χτες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Αυτά τα ζητήματα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, πρέπει να τα έχουμε ψηλά στις διεκδικήσεις μας. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι αυτό το δουλεμπόριο με τις πιέσεις για δουλειά μερικούς μήνες, να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να σταματήσει ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε συμβασιούχους κ.λπ.

Χρειάζεται συνολικά άλλη κοινωνία, άλλο σύστημα, άλλη εξουσία. Άμα ο λαός δεν είναι στην εξουσία να διαφεντεύει τον τόπο και την τύχη του, στις συνθήκες του καπιταλισμού πάντα θα είναι περιορισμένα αυτά που μπορεί να πάρει, ως δικαιώματα, ο εργαζόμενος και πάντα με επισφάλεια. Σου δίνει ένα και μετά στο παίρνει πίσω. Ο καθημερινός αγώνας για άμεσα ζητήματα, που εμείς τα παλεύουμε μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, για να έχει αποτελέσματα πρέπει να συνδέεται με το στόχο που πρέπει να βάλει η εργατική τάξη και να συμπαρασύρει και όλη την κοινωνία, τελικά να πάρει την εξουσία και οι πολιτικές να μην ευνοούν τους λίγους, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, αλλά πρώτα απ’ όλα τον εργαζόμενο λαό που παράγει τον πλούτο και προσφέρει σε αυτή την κοινωνία. Αυτό είναι το κύριο για μας ζήτημα και δε θα υποχωρήσουμε όση βρώμικη επίθεση κι αν δεχόμαστε.


Σχολιάστε εδώ