Αφορολογήτο: Οι καταθέσεις θα είναι το θύμα…

Αφορολογήτο: Οι καταθέσεις θα είναι το θύμα…

Οι καταθέσεις θα είναι το θύμα της απόφασης της κυβέρνησης για το χτίσιμο του αφορολογήτου, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του.

Αυτό επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του, βγάζο­ντας κίτρινη κάρτα στην υποχρεωτική διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων.
Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τονίζει: «Τα μεσαία εισοδήματα, με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας που σχεδιάζεται, δεν πρόκειται να δουν παρά μια συμβολικού τύπου ελάφρυνση στην τσέπη τους».

Αντικίνητρο για αποταμίευση!

Κρούει, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Ν. Βέττας, τονίζοντας: «Δημιουργούνται α­ντικίνητρα στην αποταμίευση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το ΙΟΒΕ προτείνει τη θέσπιση ισοδύναμων κινήτρων για ενίσχυση της αποταμίευσης και έκπτωση φόρου για μακροχρόνιες τοποθετήσεις σε εγχώρια χρεόγραφα». Προτείνει ακόμη ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ «την επιστροφή 5% της αξίας των συναλλαγών με κάρτα σε στοχευμένες συναλλαγές και μικρή έκπτωση στον φόρο εισοδήματος σε περίπτωση υψηλής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων σε κλάδους μέτριου και υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής».

Από τις απόλυτα σωστές προτάσεις – υποδείξεις αποδεικνύεται ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην πεπατημένη όλων σχεδόν των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είχαν… λάβαρο το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της αξίας των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών στις χώρες της ΕΕ-28 είναι 36,7%, στην Ευρωζώνη 29,3% και στην Ελλάδα 18,4%.


Σχολιάστε εδώ