Νέα πνοή στον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών δίνει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Νέα πνοή στον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών δίνει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Μία νέα σελίδα στην υπερεκατόχρονη ιστορία του ναού των Ταξιαρχών στην Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας ανοίγει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με την απόφαση του προεδρείου της να ανακαινίσει πλήρως την εκκλησία αυτή που ιδρύθηκε πριν από 111 χρόνια, το έτος 1908.

Έτσι, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με την προτροπή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ αλλά και γνώμονα την ιστορική της ευθύνη να διατηρήσει όσα της άφησαν οι πρόγονοι Έλληνες της Αιγύπτου, ξεκίνησε ήδη τα έργα της ανακαίνισης. Σημειώνεται ότι ο ναός των Ταξιαρχών Ιμπραημίας Αλεξάνδρειας βρίσκεται δίπλα στα κτίρια που μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες φιλοξενούσαν την Κοκκινάρειο, την Πρατσίκειο και τη Δαβαράκειο Σχολή.

Τη σημερινή του μορφή, ο ναός την απέκτησε το 1935. Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Γ. Χανδρινός, πολιτικός μηχανικός ο Μ. Βογιατζής και διακοσμητής ο Μ. Χατζηδημητρίου. Τα ψηλά καμπαναριά, ο ευρύχωρος νάρθηκας, ο γυναικωνίτης και τα ξύλινα αναλόγια – δεξιά και αριστερά του σολέα – προσδίδουν στο ναό μία πολύ εντυπωσιακή εικόνα. Σήμερα, ο ναός φιλοξενεί κάθε Κυριακή αρκετούς Αλεξανδρινούς πιστούς, παρά τη συρρίκνωση της παροικίας.

Πηγή: hellasjournal.com
Φωτο: via Twitter@EKAlexandria


Σχολιάστε εδώ