Μεγάλος αδερφός

Μεγάλος αδερφός

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Mahir Guven, Μεγάλος αδερφός, σε μετάφραση της Λίζυ Τσιριμώκου. 

 


Συγγραφέας
Mahir Guven (Μαΐρ Γκουβέν)
Μετάφραση
Λίζυ Τσιριμώκου 


Ο μεγάλος αδερφός είναι οδηγός ταξί, κλεισμένος έντεκα ώρες την ημέρα στην «καμπίνα» του. Μόνιμα συνδεδεμένος στο ραδιόφωνο, ντρέπεται για τη ζωή του και τον κόσμο που ανοίγεται από την άλλη μεριά του παρμπρίζ. Ο μικρός αδερφός του βρίσκεται στη Συρία για ιδεολογικούς λόγους κι εδώ και αρκετούς μήνες εργάζεται ως νοσηλευτής σε μια μουσουλμανική ανθρωπιστική οργάνωση, χωρίς να δίνει κανένα σημάδι ζωής.
Αυτή η ατέρμονη σιωπή βασανίζει τον πατέρα και τον αδερφό του και τους κάνει ν’ αναρωτιούνται για τα πραγματικά κίνητρα της φυγής του. Όταν ο μικρός αδερφός επιστρέφει, είναι πλέον αλλαγμένος.

Σ’ αυτό το εντυπωσιακό πρώτο του μυθιστόρημα, ο Mahir Guven εναλλάσσει το ιδιαίτερο χιούμορ με το βάρος που διαμορφώνεται από το ζήτημα της τρομοκρατίας. Εξερευνά τον γεμάτο μοναξιά κόσμο των οδηγών ταξί που αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Δεν ξεχνά όσους έφυγαν στη Συρία για να κάνουν την τζιχάντ: τη στρατολόγηση, τις μάχες, αλλά και την ανέφικτη επιστροφή στη Γαλλία.
Ξεπροβάλλει έτσι η οδυνηρή ιστορία μιας γαλλοσυριακής οικογένειας που προσπαθεί να χωρέσει σε μια κοινωνία όπου δεν της προσφέρονται παρά μόνο οι ελάχιστες ευκαιρίες.

Διαβάστε ένα απόσπασμα EΔΩ

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου

> Διαθέσιμο και σε ebook


Βραβεία – Διακρίσεις

♦ Ο Μεγάλος αδερφός τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2018 – το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας- απέσπασε το 2018 τα βραβεία Première και Régine Deforges, και βρέθηκε στη μακρά λίστα του βραβείου Médicis 2017.

♦ Το συναρπαστικό πρώτο μυθιστόρημα του Mahir Guven απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και σημαντικές διακρίσεις (Le Figaro, Lire, L’Express, Ouest-France, Evening, L’Avenir, La Libre), κυρίως για το θέμα του, τον ιδιαίτερο ρυθμό της ιστορίας και το ύφος της καθομιλουμένης γλώσσας που χρησιμοποιείται στις λαϊκές συνοικίες του Παρισιού.


Είπαν για το βιβλίο 

…το εξαιρετικό πρώτο μυθιστόρημα του Mahir Guven, μπορεί να είναι μια ιστορία από τα προάστια του Παρισιού αλλά με τον τρόπο του φθάνει στην καρδιά των ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη Γαλλία.
-New York Times-

Ένα αυθεντικό βιβλίο γραμμένο σε μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης· ο Μεγάλος αδερφός θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή.
-La Libre Belgique-

Το τέλος της ιστορίας είναι σαν το χτύπο της καρδιάς σε μια αγχωτική κατάσταση. Όλα είναι δυνατά, όλα παραμένουν ανοιχτά, ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο: αυτό το μυθιστόρημα αξίζει πολλούς αναγνώστες.
-Weser-Kurier-

Ένα εντυπωσιακό, διαφωτιστικό και ταυτόχρονα αστείο μυθιστόρημα που κρατά στον πυρήνα του τα αμφιλεγόμενα συναισθήματα δύο αποξενωμένων από το σύστημα αδερφών.
-L’Obs-

Με μια λιτή ιστορία γεμάτη ειλικρίνεια στον τόνο της αφήγησης, ο Mahir Guven καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή κάθε αναγνώστη.
-ActuaLitté-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Mahir Guven (Μαΐρ Γκουβέν) γεννήθηκε το 1986 στη Νάντη.
Απάτριδο παιδί προσφύγων, με μητέρα από την Τουρκία και Κούρδο πατέρα από το Ιράκ, μεγάλωσε με τη γιαγιά του στα νοτιοανατολικά προάστια της Νάντης.
Μετά την αποφοίτησή του από τις Οικονομικές Επιστήμες, συνέχισε τις σπουδές του δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως η Νομική και η Οικονομία στο πανεπιστήμιο Angers, και στη συνέχεια στο Παρίσι στα πανεπιστήμια Sorbonne και Paris-Sud.
Ο Μεγάλος αδερφός είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Grand frère
Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία, Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-572-308-8


Σχολιάστε εδώ