Μ. Κουρής: Ανίκανη η Ευρώπη να υπερασπισθεί τον εαυτό της

Μ. Κουρής: Ανίκανη η Ευρώπη να υπερασπισθεί τον εαυτό της

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

♦ Έχει καταντήσει ικέτης του Ερντογάν, δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της

♦ Η Ελλάδα δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος του Προσφυγικού, να γίνει «αποθήκη ψυχών», ο δεσμοφύλακας της ΕΕ

♦ Καταντά απίστευτο, ο περιφερειάρχης και όλοι
οι δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου να ζητάνε μία εβδομάδα τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου να μην «ακούει»…

Δεν ήταν αυτό το όραμα των μεγάλων ηγετών που έφτιαξαν την «Ευρωπαϊκή Ένωση». Να μην μπορεί, όπως έχει αποδειχθεί, ακόμη και τώρα που ανδρώθηκε, που έχει… ενηλικιωθεί εδώ και χρόνια, να λύσει τα του οίκου της. Ούτε καν να προστατεύσει τα σύνορά της και τα συμφέροντα των λαών της. Και να την έχουν όλοι «του κλώτσου και του μπάτσου», από τον Αμερικανό μέχρι τον Σουλτάνο, ο οποίος δεν υπάρχει μέρα που να μην απειλεί με τα τελεσίγραφά του.

Έχουμε φτάσει στο σημείο οι ισχυροί της Ένωσης να προωθούν τα συμφέροντά τους και να επιλύουν μόνο τα δικά τους προβλήματα, αφήνοντας τους μικρούς να σέρνονται και να ζητιανεύουν το αυτονόητο, την προστασία των συνόρων τους, που είναι και σύνορα της ΕΕ. Χαρακτηριστική απόδειξη η δική μας, της Ελλάδας. Που την έχουν καταντήσει δεσμοφύλακα για να κοιμούνται ήσυχα τα μεγάλα αφεντικά της υποτιθέμενης Ενωμένης Ευρώπης. Και πίσω από την πλάτη μας παίζουν τα δικά τους παιχνίδια και… διευθετούν με τον Τούρκο τα μεταξύ τους συμφέροντα.

Κυβερνούν τόσο καλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το πρώτο θέμα στην ατζέντα τους είναι τα δικά τους συμφέροντα, ακόμη και τα προσωπικά, αφοπλίζοντας το υπερόπλο που κρατούν στα χέρια τους, την ΕΕ. Που αν είχε αξιοποιηθεί σωστά, θα ήταν η κυρίαρχη δύναμη του πλανήτη. Αντίθετα, βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το «κλαμπ» είναι δικό τους έργο, κατάληξη της πολιτικής και των επιλογών τους. Και η ΕΕ μικραίνει, με τον μεγαλοεπιχειρηματία Ντ. Τραμπ, Πρόεδρο της Αμερικής, να τρίβει τα χέρια του. Δεν θα μπορούσε η ηγεσία της Ευρώπης να του κάνει μεγαλύτερο δώρο, αποδεικνύοντας πόσο λίγη είναι.
Και αυτό επιβεβαιώνεται σε κάθε καυτό πρόβλημα, όπως το Προσφυγικό, που θέλει κότσια και νταηλίκι για να λυθεί, όταν μάλιστα έχεις απέναντι τον… παλικαρά Ερντογάν, στον οποίο το μόνο που δεν έχουν πει ακόμη είναι το «σφάξε με, αγά μου».

Ανοίγει ο Ερντογάν τη στρόφιγγα και ανάλογα με το κόστος αυτού που ζητάει αυξάνει τις ροές, προκαλώντας κύμα λαϊκών αντιδράσεων, που στριμώχνει τους κυβερνώντες και κάποια στιγμή υποχωρούν, οπότε παίρνει αυτό που θέλει ο νταής γείτονας.

Αυτή την κατάσταση βιώνει τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας, με όλο το βάρος να το σηκώνουν τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου. Λύση αποτροπής δεν υπήρξε από την κυβέρνηση Τσίπρα ούτε φαίνεται να υπάρχει από την τωρινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και η Ευρώπη τον… χαβά της, σφυρίζει αδιάφορα, με τον πολυχρονεμένο Ταγίπ να χτυπάει το νταούλι μέχρι να ρίξει η Ελλάδα τον οβολό της…

Απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας οι κρατούντες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και το μόνο που κάνουν είναι να «μοιράζουν» τους αφικνούμενους στα νησιά μας στην ηπειρωτική Ελλάδα, πυροδοτώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και φορτίζοντας το κλίμα. Και ο Ερντογάν συνεχίζει να στέλνει. Μόνο τον Αύγουστο, ήρθαν 3.889 Αφγανοί, 1.832 Σύριοι, 340 Ιρακινοί, 290 Παλαιστίνιοι και 924 Υποσαχάριοι Αφρικανοί.

Και οι ροές συνεχίζονται ασταμάτητα και με απίστευτο συντονισμό από τους «διακινητές». Μέχρι… ταξί περιμένουν τους μεταφερόμενους στην ακρογιαλιά του νησιού που έχουν πει ότι θα πάνε…

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Οι αντοχές εξαντλούνται και ο θυμός αυξάνει…
Το φιτίλι σιγοκαίει…
Η οργή από την πλευρά των προσφύγων φουντώνει…
Ένα σπίρτο και ο Θεός να βάλει το χέρι του…
Πριν από τον Θεό, όμως, πρέπει να βάλει το χέρι του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου σε κοινή απόφασή τους που πήραν την περασμένη Τετάρτη ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μια και οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει πριν από λίγες ημέρες δεν απέδωσαν. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Περιφερειακή Αρχή και οι Δήμαρχοι Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης, Δυτ. Λέσβου, Χίου, Ανατ. Σάμου, Δυτ. Σάμου, Λήμνου) συναντήθηκαν στη Μυτιλήνη και εξέτασαν την επιδεινούμενη κατάσταση, με τη διαρκώς αυξανόμενη είσοδο μεταναστών, προσφύγων και την παραμονή τους στην Περιφέρεια. Ομόφωνα ζητούν να γίνουν άμεσα δεκτοί από τον πρωθυπουργό της χώρας για να θέσουν διά ζώσης τα προβλήματα και να ζητήσουν λύσεις».

Είναι η ώρα του πρωθυπουργού. Κρίσιμη για τις επόμενες μέρες στην πρώτη γραμμή του Αιγαίου μας.

Ελπίζουμε να ακούει το Μαξίμου…


Σχολιάστε εδώ