Στον όμορφο, μυρωδάτο κόσμο των λουλουδιών βασιλεύει η απάτη

Στον όμορφο, μυρωδάτο κόσμο των λουλουδιών βασιλεύει η απάτη

Η αγορά λουλουδιών του Άμστερ­νταμ είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης και χρονολογείται περίπου από το 1862, όταν οι πωλητές λουλουδιών έπλεαν τις μαούνες τους στον ποταμό Άμστελ και τις αγκυροβολούσαν εκεί για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Σήμερα η αγορά περιλαμβάνει μια σειρά από σταθερές πλωτές εξέδρες με μικρά θερμοκήπια. Οι πωλητές πωλούν βολβούς, όχι μόνο τουλίπες αλλά και γαρύφαλλα, βιολέτες, ορχιδέες και άλλα.

Και όμως στον όμορφο, μυρωδάτο κόσμο των λουλουδιών βασιλεύει η απάτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν πρόβλημα στη λεγόμενη «λεωφόρο λουλουδιών» στο Λίσε, μια πόλη που βρίσκεται νότια του Άμστερνταμ, όπου βρίσκονται επίσης οι περίφημοι κήποι Κεουκενχόφ.

Από τους βολβούς που αγοράστηκαν από τις σειρές των πάγκων κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στη Λίσε μόλις το 2% άνθισε, σύμφωνα με τον KAVB.

Τουρίστες έχουν πέσει θύματα απάτης στη διάσημη αγορά λουλουδιών του Άμστερνταμ, αφού μόλις το 1% των βολβών που πωλούνται στο πλωτό παζάρι παράγει άνθη.

Μια έρευνα που διεξή­χθη από τον δήμο της ολλανδικής πρωτεύουσας και από καλλιεργητές τουλίπας έδειξε ότι συχνά μόνο ένα λουλούδι έμοιαζε με τις εικόνες στη συσκευασία, ενώ υπήρχαν λιγότεροι βολβοί από ό,τι διαφημίζονται.

«Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει χρόνια εξαπάτηση των καταναλωτών κατά την πώληση βολβών τουλίπας στην αγορά λουλουδιών του Άμστερνταμ», δήλωσε ο Σύνδεσμος Καλλιεργητών Βολβών (KAVB).

«Εκατομμύρια τουρίστες και εκδρομείς έχουν εξαπατηθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος του KAVB Ρενέ λε Κλερκ.


Σχολιάστε εδώ