Eπιτέλους παρουσία και των ελλήνων μειονοτικών της Βορείου Ηπείρου σε διεθνή φόρουμ!

Eπιτέλους παρουσία και των ελλήνων μειονοτικών της Βορείου Ηπείρου σε διεθνή φόρουμ!

Ύστερα από πολλά χρόνια, όπου σε όλα τα διεθνή φόρουμ για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα η «εκπροσώπηση» της Ελλάδας είχε αφεθεί στις διάφορες οργανώσεις που προωθούν τον «τουρκισμό» στη Θράκη και τον «μακεδονισμό» στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, επιτέλους υπήρξε παρουσία και των ελλήνων μειονοτικών της Βορείου Ηπείρου.

Στην Ετήσια Σύνοδο του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (OSCE – Human Dimension Implementation Meeting 2019), η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ) είχε σειρά παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μεθοδεύεται η εξουδετέρωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Μία από τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΚΑΒΗ Δημήτρη Περδίκη αφορούσε τις αυθαιρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου 2019, οι οποίες στους περισσότερους δήμους πραγματοποιήθηκαν με μόλις έναν υποψήφιο, αυτόν που είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκλογές του Δήμου Χειμάρρας, όπου υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, με την απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Φρέντι Μπελέρη για το αξίωμα του δημάρχου.

Στην παρέμβαση αυτή τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η μη ποσοτική εκπροσώπηση του Ελληνισμού στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, ο εκλογικός νόμος, που δεν προβλέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές, παρά μόνο μέσω αναγκαστικών συμμαχιών, τον γεωγραφικό διαμοιρασμό του ενιαίου χώρου της αναγνωρισμένης εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία σε δύο περιφέρειες και τη διοικητική διαίρεση του 2015, που αλλοιώνει πληθυσμιακά τον Δήμο Χειμάρρας.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα και για το υπουργείο Εξωτερικών, που οφείλει να γνωρίζει ότι δεν αρκεί να τίθεται γενικώς ως όρος και προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά πρέπει όλα αυτά να εξειδικευθούν και να είναι συγκεκριμένα… Διαφορετικά, απλώς προσφέρουμε εύκολες νίκες στον Έντι Ράμα…

exofrenikos@hotmail.com

Φωτό: northernepirusmovement.blogspot.com


Σχολιάστε εδώ