Ύδρευση οικισμών, υδατοδρόμιο, βιολογικός καθαρισμός, λιμάνι: Η Νίσυρος στο δρόμο της προόδου

Ύδρευση οικισμών, υδατοδρόμιο, βιολογικός καθαρισμός, λιμάνι: Η Νίσυρος στο δρόμο της προόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Νίσυρος προχωρεί μπροστά με γοργά βήματα. Στα θεμέλια που θέσαμε την προηγούμενη δημοτική περίοδο χτίζεται το νέο οικοδόμημα του Δήμου μας.

Ο αγώνας που αρχίσαμε πρίν πέντε χρόνια για την αναγέννησης της Νισύρου συνεχίζεται, τώρα με πιο έντονους ρυθμούς, τώρα με εμπειρία και περισσότερες γνώσεις, και με το ίδιο πάθος για την πρόοδο της Πατρίδας.

Τώρα με στόχους βασισμένους στον οδικό χάρτη που χαράξαμε, χωρίς παρεκκλίσεις από το δρόμο μας. Το νερό έχει μπεί στο αυλάκι για τα πιο σπουδαία έργα υποδομών.

Ύδρευση Οικισμών. Το έργο της ύδρευση των οικισμών Εμπορειού και Νικειών ύψους ενάμιση εκατομμυρίων ευρώ δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε εργολάβος τον περασμένο Μάιο. Είναι θέμα χρόνου η έναρξη των εργασιών.

Υδατοδρόμιο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου, των εκπροσώπων της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αναδείχθηκαν τα σημεία των εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στην επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2020 τα υδροπλάνα να “ανοίξουν τα φτερά τους” στον ελλαδικό χώρο ουσιαστικά δημιουργώντας έναν φθηνό και γρήγορο τρόπο μεταφοράς επιβατών από και προς τη Νίσυρο.

Τη συμφωνία για τα υδατοδρόμια υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes Νίκος Χαραλάμπους και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Τάσος Γκόβας, τον περασμένο μήνα.

Βιολογικός Καθαρισμός. Η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό έχει ολοκληρωθεί, όλες οι άδειες έχουν υπογραφεί και βρισκόμαστε στην δημοπράτηση του έργου ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που συμπεριλαμβάνει και τον αγωγό σύνδεσης του Μανδρακίου. Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού είναι από τις πιο σύγχρονες με τριτοβάθμια επεξεργασία με τα υγρά απόβλητα να μετατρέπονται σε νερό άρδευσης.

Ύδρευση-Αποχέτευση Πάλων. Η Μελέτη έχει ολοκληρωθεί και απομένει η μελέτη του αγωγού σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό για να προχωρήσει προς δημοπράτηση. Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αλλαγή Δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μανδρακίου. Η μελέτη ύδρευσης έχει ολοκληρωθεί και εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη αποχέτευσης. Το έργο αυτό θα συντονιστεί με την υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρισμού για να γίνει η δημοπράτηση.

Λιμάνι Μανδρακίου. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης με στόχο να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Το έργο αυτό είναι ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και η μελέτη ύψους διακοσίων χιλιάδων ευρώ χρηματοδοτούμενη από το Λιμενικό ταμείο Κώ-Νισύρου-Αστυπάλαιας.

Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά. Μετά την αναγνώριση της Ιαματικής Πηγής και την ένταξη των Δημοτικών Λουτρών σε ΣΔΙΤ προχωρούμε στην ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι για την χρηματοδότηση του και την έναρξη των εργασιών επισκευής τους.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εγκαθίστανται συνεχώς νέες κολώνες ηλεκτροφωτισμού σε δημόσιους χώρους με τη χρήση φωτοβολταϊκών σε όλους τους οικισμούς, με την ταυτόχρονη αντικατάσταση των λαμπτήρων του συστήματος φωτισμού με λαμπτήρες led. Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση της ηλιακής ενέργειας. Ο στόλος οχημάτων του Δήμου αντικαθίσταται σταδιακά με νέα ηλεκτρικά οχήματα που με την εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος φόρτισης των μπαταριών οδηγούμαστε σε μηδενικούς ρύπους στο περιβάλλον.

Τα έργα της περίφραξης των σφαγείων και του εξορθολογισμού ύδρευσης του Μανδρακίου βρίσκονται στην ολοκλήρωση τους. Μετά την αδειοδότηση των σφαγείων ξεκίνησε η διαδικασία πρόσθεσης δεύτερης γραμμής για βοοειδή.

Καθημερινότητα. Η Νίσυρος και φέτος αναδείχθηκε ως ένα από τα καθαρότερα νησιά. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου με το ατύχημα και την εξουδετέρωση του λυματοφόρου του Δήμου αντιμετωπίστηκε με την άμεση χρήση ιδιωτικού λυματοφόρου χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού.

Η ύδρευση τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρξε ανελλιπής χωρίς προβλήματα λόγω των άμεσων παρεμβάσεων. Με την εγκατάσταση της νέας μονάδας αφαλάτωσης τον περασμένο Ιούνιο δυναμικότητας 300 κ.μ. την ημέρα, έχει αυξηθεί η δυναμικότητα παραγωγής καθαρού νερού σε 1000 κ.μ. ημερησίως.

Αποπληρωμή ΙΚΑ. Πληρώθηκαν στο ΙΚΑ το ποσό των 125.000 ευρώ, χρέος της ΔΕΥΑΝ που παραλάβαμε το 2014 του ύψους των 180.000 ευρώ που μειώθηκε μετά από ρύθμιση. Επίσης πληρώθηκαν οι φόροι των 15.000 ευρώ. Η ΔΕΥΑΝ έκλεισε και οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Δήμο. Το χρέος της ΔΕΗ των 130.000 ευρώ μεταφέρθηκε στο Δήμο. Σήμερα ο Δήμος Νισύρου είναι οικονομικά πιο ισχυρός από οποιαδήποτε περίοδο της ιστορίας του.


Σχολιάστε εδώ