LIVE: Ο Γιάννης Σμαραγδής στο Cafe του ΙΑΝΟΥ

LIVE: Ο Γιάννης Σμαραγδής στο Cafe του ΙΑΝΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ CAFE ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ:
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ TON ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ


Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς στο πλαίσιο των φετινών συναντήσεων κορυφής στον ΙΑΝΟ, θα συνομιλήσει με τον Γιάννη Σμαραγδή.
Θέμα της συζήτησης είναι «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το 1821», με αφορμή τη νέα ταινία του σκηνοθέτη για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

– Παρακολουθήστε το LIVE  ΕΔΩ  και στο video που ακολουθεί: 


Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σμαραγδή

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει μια σταδιοδρομία γεμάτη με πολλές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Οι πιο σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι: «Καβάφης» (1996): Προβαλλόταν για 12 συναπτά έτη στον κινηματογράφο Accattone στο Παρίσι, Βραβείο Σκηνοθεσίας, επίσημη συμμετοχή σε 50 διεθνή φεστιβάλ. Ο «El Greco»(2007): Διεθνής συμπαραγωγή με ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα (1.200.000 θεατές) (Διακρίθηκε ως Χρυσή Ταινία στο Φεστιβάλ του Τορόντο, Βραβείο Σκηνοθεσίας. «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» (2012). «Καζαντζάκης» (2017): Ήρθε πρώτη σε προτίμηση του κοινού με 250.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, απέσπασε στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston στην Αμερική τέσσερα βραβεία και δύο υποψηφιότητες. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερης ταινίας». Ο σκηνοθέτης βραβεύτηκε ως «Προσωπικότητα της Χρονιάς» 2019 από την «Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης». Επίσημη συμμετοχή σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία και απέσπασαν πολλά βραβεία, συμμετέχοντας σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Μετά την επιτυχία της ταινίας «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», ο Γιάννης Σμαραγδής το 2013 ψηφίστηκε στο διαδίκτυο ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης. Για την Ελληνική τηλεόραση δημιούργησε σειρές με επιτυχία. Η κινηματογραφημένη του σειρά «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…» (1989). Η ταινία του «Καλή σου νύχτα, κυρ-Αλέξανδρε» (1981) για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ως καθηγητής δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σκηνοθέτησε, επίσης, την Όπερα των Σκιών για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά μετά από 10μηνη θητεία παραιτήθηκε. Τιμήθηκε με πολλά Κρατικά και Διεθνή Βραβεία για τις ταινίες του. Το 2008 τιμήθηκε στους Δελφούς με το Βραβείο Σοφίης από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του El Greco, και στη Ρώμη τιμήθηκε από το Βατικανό με το Βραβείο «GIUSEPPE SCIACCA 2008» ως Καλύτερος Σκηνοθέτης διεθνώς και έκτοτε είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής των βραβείων του θεσμού. Το 2015 δώρισε 14 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.


Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε  σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.


Σχολιάστε εδώ