Κοντά στους 200 βουλευτές  για το ok στους αποδήμους

Κοντά στους 200 βουλευτές για το ok στους αποδήμους

Αισιοδοξία εκφράζεται από την κυβέρνηση ότι τελικώς θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 200 βουλευτών ούτως ώστε να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμες οι ρυθμίσεις για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων Ελλήνων.

Υπογραμμίζουν δε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην αρνητική του στάση θα απομονωθεί πολιτικά, ενώ θα εισπράξει και την οργή των αποδήμων, που στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία τους να μετέχουν ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας τους.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος απέστειλε στα κόμματα τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης. Προτάσεις που –από μια πρώτη ανάγνωση– πληρούν σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό προ ολίγων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται: Αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15. Επιστολική ψήφος αλλά και άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ισοτιμία ψήφου και να προσμετρώνται οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δικαίωμα άσκησης εκλογικού δικαιώματος σε όσους απόδημους διατηρούν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν φύγει τα τελευταία 30 χρόνια.

Η τελευταία αυτή πρόταση ικανοποιεί την προϋπόθεση που θέτει το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ25. Κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος ούτως ώστε τα δύο κόμματα να υπερψηφίσουν τις τελικές ρυθμίσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σημείο αιχμής για το ΚΚΕ αποτελεί ακόμη και η υπόθεση με την επιστολική ψήφο, καθώς στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Δ. Κουτσούμπας είχε προβάλει ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Σε μια προσπάθεια να άρει τις αντιρρήσεις αυτές η κυβέρνηση προτείνει ένα μεικτό σύστημα: Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε πρεσβείες και προξενεία αλλά και επιστολική ψήφο για όσους Έλληνες ο τόπος διαμονής τους βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από κάποια πρεσβεία ή προξενείο. Στην τελευταία αυτή κατηγορία συγκαταλέγονται οι απόδημοι σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, όπου οι αποστάσεις είναι τεράστιες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών ούτως ώστε οι ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής αθροίζουν 180 βουλευτές, αν προστεθούν του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ τους 200. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν απρόοπτα στον διάλογο που θα διεξαχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
===


Σχολιάστε εδώ