Τα funds αγοράζουν δάνεια κάτω του 1% της αξίας τους – Τι λέει ο Χρ. Σταϊκούρας στο «Π»

Τα funds αγοράζουν δάνεια κάτω του 1% της αξίας τους – Τι λέει ο Χρ. Σταϊκούρας στο «Π»

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο «ΠΑΡΟΝ» την Κυριακή (20/10/2019) ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Ερώτηση: Το «ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε ότι οι Τράπεζες πουλάνε στα funds «κόκκινα» δάνεια κάτω από το 1% του ποσού του δανείου. Γιατί η Τράπεζα δεν δίνει στον οφειλέτη το δάνειό του όχι κάτω από το 1%, αλλά, π.χ., στο 10%; Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρέμβει, όταν μάλιστα το fund θα πάρει από τον δανειολήπτη ό,τι έχει και δεν έχει και θα τον κυνηγάει μια ζωή;


Αφορούν συνήθως πλήρως ακάλυπτες απαιτήσεις


Χρ. Σταϊκούρας: «Η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να είναι εκ νέου οι Τράπεζες σε θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ήδη, όπως προκύπτει από δημοσιευμένα στοιχεία, οι Τράπεζες συνάπτουν συμφωνίες πώλησης, οι τιμές των οποίων εξαρτώνται –μεταξύ άλλων– από το αναμενόμενο ποσοστό ανακτησιμότητας των δανείων (π.χ., επίπεδα της τάξης του 1% αφορούν συνήθως πλήρως ακάλυπτες απαιτήσεις με μηδαμινή ανακτησιμότητα). Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι το κράτος δεν παρεμβαίνει σε διμερείς συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών, στις οποίες εμπίπτουν οι πωλήσεις δανείων.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, βάσει συγκεκριμένων, εισοδηματικών κυρίως κριτηρίων, προστατεύει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην τήρηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Και σε αυτό βοηθάει και η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, οι Τράπεζες παρέχουν λύσεις ρύθμισης δανείων σε συνεργάσιμους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Θα έλεγα, με απλά λόγια, ότι η πώληση δανείου είναι συνήθως το τελευταίο βήμα, αφού η Τράπεζα έχει εξα­ντλήσει όλα τα περιθώρια επίτευξης συμβιβαστικής λύσης με τον πιστούχο.

Φαντάζομαι γίνεται κατανοητό ότι τέτοιου είδους πρόταση δημιουργεί σοβαρό θέμα «ηθικού κινδύνου», διαβρώνει την κουλτούρα πληρωμών και αποτελεί αδικία προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, τηρούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.


Σχολιάστε εδώ