Ψήφος αποδήμων: Κυβερνητική πρόταση τεσσάρων σημείων «οδηγεί» σε συναίνεση

Ψήφος αποδήμων: Κυβερνητική πρόταση τεσσάρων σημείων «οδηγεί» σε συναίνεση

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε προς τα κόμματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ψήφο των αποδήμων, πρόταση τεσσάρων σημείων, που βάσει των θέσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποτελεί επί της ουσίας «σύνθεση» των εισηγήσεων που τέθηκαν επί τάπητος.

Οπως προκύπτει, οι κυβερνητικές θέσεις φαίνεται πως φέρνουν πιο κοντά στη συμφωνία το ΚΚΕ, μιας και υιοθετούνται οι όροι που είχε θέσει ο Περισσός για το «ταβάνι» 30 ετών απουσίας από την Ελλάδα, αλλά και για οικονομική σχέση των αποδήμων, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, με τη χώρα.

Παράλληλα, κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ είχαν προτείνει επιστολική ψήφο, ενώ ΚΚΕ και Μέρα25 φυσική παρουσία των ψηφοφόρων στα κατά τόπους προξενεία. Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, έκανε λόγο για πρόθεσή του να προβεί σε «σύνθεση» προτάσεων με το ΚΚΕ και Μέρα25, κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Αναλυτικά οι κυβερνητικές θέσεις, όπως αναφέρονται στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».


Σχολιάστε εδώ