Γ. Γκιόκας: Πρόταση σε τρεις άξονες από το ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Γ. Γκιόκας: Πρόταση σε τρεις άξονες από το ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Όπως ξέρετε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με τον στόχο να βρεθεί λύση» ο Γιάννης Γκιόκας, Βουλευτής & Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, σχετικά με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ολόκληρη η δήλωση

«Όπως ξέρετε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με τον στόχο να βρεθεί λύση

Γι’ αυτό το λόγο καταθέσαμε και μια πρόταση ολοκληρωμένη, συνεκτική, λογική και βασισμένη στη διεθνή εμπειρία και τη διεθνή πρακτική. Αυτή η πρόταση διασφαλίζει από την μια μεριά να διευκολυνθούν οι Έλληνες που ζουν εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, από την άλλη αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και κυρίως δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

Αυτή η πρότασή μας βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, η αυτοπρόσωπη παρουσία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε πρεσβείες και προξενεία. Ο δεύτερος είναι η ύπαρξη οικονομικών δεσμών, φορολογικών υποχρεώσεων, που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες του ελληνικού κράτους. Και ο τρίτος άξονας είναι ένα ανώτατο χρονικό όριο απουσίας, ενδεικτικά τα τριάντα χρόνια.

Επίσης προτείναμε αυτή η πρόταση να θωρακιστεί, αν χρειάζεται, και συνταγματικά, με δεδομένο ότι είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, συνεπώς όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης».


Σχολιάστε εδώ