Οργή Τσίπρα κατά Βούτση!

Οργή Τσίπρα κατά Βούτση!

-Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει

Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την έντονη ενόχληση του Αλ.Τσίπρα, καθώς επίσης και τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η διπλή ομολογία του Ν. Βούτση: Πρώτον, ότι βάσει σχεδίου ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά και, δεύτερον, ότι δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015.

Παραδοχή που αφενός ανατρέπει την πάγια θεωρία (επιχειρηματολογία) του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία υπεύθυνοι για την πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν οι δανειστές. Και αφετέρου δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό όσους άσκησαν αυστηρή κριτική στην ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος τονίζοντας ότι ήταν ανέτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Εκείνο που εξόργισε τον κ.Τσίπρα ήταν ειδικά η αναφορά του κ. Βούτση ότι «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε». Αρχικά γιατί δεν είχε κανέναν λόγο να πει αυτά που είπε και κατά δεύτερον διότι με όσα είπε έδωσε επιχειρήματα στους πολιτικούς α­ντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στην κυβέρνηση. Ο Ν. Βούτσης μετέχει στους «53» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με λεγόμενά του ενδεχομένως να εξυπηρέτησε τους στόχους της συγκεκριμένης ομάδας.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου υπό τον τίτλο «Εντός παρενθέσεως;», του πρώην υπουργού Αρ. Μπαλτά, ο κ. Βούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση, με ψηφίδες προγραμματικές και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους, που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους να βοηθήσουν, ενώ ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση.

Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς, λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο καμία οργάνωση βάσης ή βάση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά, σε κανένα υπουργείο, σε κανέναν μαζικό χώρο».

Η άλλη «βόμβα» που έριξε ο κ. Βούτσης είχε να κάνει με την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει σχεδίου έφτασε στην ανατροπή της με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε συγκεκριμένα: «Υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους για το αν θα προχωρούσαμε το 2014 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δεν θα προχωρούσαμε με αφορμή το θέμα του Προέδρου».

Οι δηλώσεις αυτές του πρώην προέδρου της Βουλής προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την έντονη ενόχληση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες και τη δυσφορία του Αλ. Τσίπρα. Και αυτό διότι με τα λεγόμενά του στρεφόταν ευθέως εναντίον βασικών επιλογών του κόμματος και παράλληλα έθετε υπό αμφισβήτηση την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων αυτών, ο κ. Βούτσης προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να αναιρεί τα βασικά σημεία όσων είχε πει στην παρουσίαση του βιβλίου. Ανέφερε ότι υπήρχε προετοιμασία όσον αφορά το πρόγραμμα και το στελεχιακό δυναμικό, πλην όμως υπήρχε έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά υπουργείο και οργανισμό.

 


Σχολιάστε εδώ