Μέγαρο Μαξίμου: Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης για κοινά αποδεκτή λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μέγαρο Μαξίμου: Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης για κοινά αποδεκτή λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

H παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να βλέπει στο κινητό του Έλληνες διαφόρων ηλικιών που ζουν στο εξωτερικό και εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει τα εξής: «Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αν πάρουν το αεροπλάνο. Και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απαγορεύσουμε να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ας κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη».

Φωτο: twitter.com/PrimeministerGR


Σχολιάστε εδώ