Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί την Ελλάδα η οποία είναι… το θύμα (video)

Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί την Ελλάδα η οποία είναι… το θύμα (video)

Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ο οποίος πάντως περιορίστηκε στα συνήθη “χάδια” της συμμαχίας προς την Αγκυρα, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να του επισημάνει ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα, η οποία είναι θύμα τουρκικών παραβιάσεων.

«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Ενημέρωσα τον ΓΓ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επανέλαβα την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών.

Ευχαρίστησα τον ΓΓ για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια σύνορά μας και ζήτησα την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος».

Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης

Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας είπε ο γ.γ του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εδικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ ενώ η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της δήλωσε ο γενικός γραμματέας.

Επίσης, είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Επίσης, πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την επίθεση στην Συρία, να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος και σημείωσε πως το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

“Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο . Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα” είπε ο γ. γ του ΝΑΤΟ για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Για την Κύπρο τόνισε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά τόνισε πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ