Γ. Νικολακόπουλος: «Κόκκινα» δάνεια: Υπάρχει λύση;

Γ. Νικολακόπουλος: «Κόκκινα» δάνεια: Υπάρχει λύση;


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο
και στο ΣτΕ


Τα «κόκκινα» δάνεια είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που γέννησε η οικονομική κρίση. Όμως οι αιτίες είναι προγενέστερες της κρίσης και παρότι αρκετοί εξ ημών επισημαίναμε ότι ο υπερδανεισμός θα οδηγήσει σε αδιέξοδα, οι εκάστοτε κυβερνώντες, καθώς και οι διοικούντες τις τράπεζες, εθελοτυφλούσαν.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μια ομιλία μου προ 15 περίπου ετών την αντίδραση κυρίως της εκπροσώπου της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν είπα ότι με την ανεξέλεγκτη δανειοδότηση και τις χρεώσεις των τραπεζών ακόμη και μια υγιής επιχείρηση θα φτάσει σε τέλμα.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων, των καταχρηστικών όρων των συμβάσεων καθώς και των ελέγχων των εταιρικών δανειοδοτήσεων έχουν γίνει πολύ λίγα. Ο έλεγχος της νομιμότητας των χρεωστικών υπολοίπων των δανείων θα μπορούσε να είναι ο ένας εκ των τριών πυλώνων της λύσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Χαρακτηριστική είναι και η απόφαση προδικαστικής παραπομπής του τρίτου τμήματος του Δικαστηρίου της ΕΕ για την καταχρηστικότητα όρων τραπεζικών συμβάσεων και κυρίως για τη ρήτρα ισοτιμίας συναλλάγματος για ενυπόθηκα δάνεια σε αλλοδαπό νόμισμα, με την οποία ενισχύεται το οπλοστάσιό μας για τη νομιμότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι άλλοι δύο πυλώνες της λύσης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων δέον να είναι η ανθρώπινη αντιμετώπιση των καλόπιστων δανειοληπτών και η προστασία της πρώτης κατοικίας τους, με δόση που θα συνάδει κυρίως με τα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι με την ελεύθερη εκτίμηση της αξίας της οικίας και ο καθορισμός αυστηρών προδιαγραφών βιώσιμων ρυθμίσεων των επιχειρήσεων, ώστε να πληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλών και να μην έχουμε λουκέτα.


Σχολιάστε εδώ