Είμαστε έτοιμοι να δε­χθούμε αυτό το ενδεχόμενο;

Είμαστε έτοιμοι να δε­χθούμε αυτό το ενδεχόμενο;

Ο Δρ. Τζιμ Γκριν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA, έδωσε συνέντευξη στην «Telegraph», στην οποία μεταξύ άλλων ισχυρίζεται πως η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη ζωής σε άλλο πλανήτη. Την «επαναστατική» ανακάλυψη, όπως τη χαρακτηρίζει, αναμένεται να κάνουν οι κοινές επιχειρήσεις NASA και ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) με την αποστολή τους στον Άρη το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Θα είναι όπως όταν ο Κοπέρνικος δήλωσε πως “η Γη γυρίζει”. Η απόλυτη επανάσταση. Θα ξεκινήσει νέο τρόπο σκέψης. Δεν νομίζω πως είμαστε έτοιμοι για τα ευρήματα. Δεν είμαστε. Ανησυχούσα για αυτό, γιατί πιστεύω πως είμαστε κοντά στην ανακάλυψη και την ανακοίνωση αυτής».

Το ρόβερ της Ευρώπης αναμένεται να προσγειωθεί στον «κόκκινο πλανήτη» τον Μάρτιο του 2021, όπου θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις δύο και πλέον μέτρων στο έδαφος, συλλέγοντας δείγμα και αναλύοντάς το στο κινητό εργαστήριο που διαθέτει στο εσωτερικό του.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Άρης 2020», της NASA, αναμένεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βραχώδεις σχηματισμούς στον Άρη, συλλέγοντας δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, που θα επιστρέψει για μελέτη στη Γη.

Οι επιστήμονες αναζητούν 300 μεταλλικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να παραχθούν μόνο όπου υπάρχει ζωή. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε σημείο όπου εικάζεται πως υπήρχε ένας μεγάλος ωκεανός πριν από εκατομμύρια χρόνια, τότε που ο Άρης είχε το ίδιο χρώμα με τη Γη (μπλε).

«Όταν ξεκινήσαμε στον τομέα της Αστροβιολογίας το ’90 αναζητούσαμε ενδείξεις ζωής σε ακραίες συνθήκες. Κατεβαίναμε σε ορυχεία δύο μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης και όπου υπήρχε νερό εκεί ήταν γεμάτο ζωή», εξηγεί ο Δρ. Γκριν για τον τρόπο που ξεκίνησαν να ερευνούν την πιθανότητα ζωής σε άλλο πλανήτη.

Ο Δρ. Γκριν, που εργάστηκε επί 38 χρόνια στη NASA, πιστεύει πως μικροοργανισμοί μπορούν να βρεθούν και σε άλλους πλανήτες εκτός από τον Άρη, όπως στον Τιτάνα, τον δορυφόρο του Κρόνου. Κάποιοι πιστεύουν πως ενδεχομένως να έρθουμε αντιμέτωποι με ολόκληρους πολιτισμούς σε όχι και τόσο απομακρυσμένους πλανήτες του γαλαξία μας.

Εύλογα, ύστερα από όλα αυτά, γεννώνται πολλά ερωτήματα… Είναι η ζωή αυτή, που υποθέτουμε –μετά βεβαιότητας– ότι υπάρχει, σαν τη δική μας; Πώς θα συνδεθούμε; Μπορεί η ζωή αυτή να μεταφερθεί από πλανήτη σε πλανήτη ή πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και αυτές είναι που πυροδοτούν τη ζωή σαν τη δική μας ή διαφορετική;

Και το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Είμαστε έτοιμοι να δε­χθούμε αυτό το ενδεχόμενο;

Φωτό: bibliotecapleyades.net


Σχολιάστε εδώ