Αλέξης Χαρίτσης: «Η πρωτοφανής εικόνα των άδειων υπουργικών εδράνων θα ακολουθεί την κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη τη θητεία της»

Αλέξης Χαρίτσης: «Η πρωτοφανής εικόνα των άδειων υπουργικών εδράνων θα ακολουθεί την κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη τη θητεία της»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι: «Αποδείχτηκε περίτρανα χτες στη Βουλή ποιος λέει κάτι και το εννοεί και ποιος υπεκφεύγει και απουσιάζει». «Χτες γίναμε μάρτυρες μια πρωτοφανούς εικόνας στην ελληνική Βουλή, αφού ενώ διεξαγόταν η διαδικασία συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής για κακουργήματα, είδαμε όλα τα υπουργικά έδρανα άδεια», εξήγησε ο Αλ. Χαρίτσης και συμπλήρωσε: «Η εικόνα αυτή δεν τιμά  ούτε το κοινοβούλιο, ούτε την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Έγινε μια πολύωρη συζήτηση κατά την οποία ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι ανέδειξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ να υπεκφύγει από το πραγματικό σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Και τόνιζαν ότι όταν κάποιοι μιλούσαν για σκευωρία, εμείς υποστηρίζαμε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί ένα τεράστιο διεθνές σκάνδαλο».

«Και τώρα, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω  της διερεύνησης του σκανδάλου, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να στήσει σκευωρία. Και ενώ επιχειρεί να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή για έναν υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα αυτά απουσιάζει από τη Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι από την κυβέρνηση λείπει το πολιτικό θάρρος και σθένος και ότι χρησιμοποιούν την προανακριτική ως μέσο για να λύσουν τα εσωκομματικά τους ζητήματα. Τα άδεια βουλευτικά έδρανα είναι μια εικόνα που δεν έχουμε ξαναζήσει μεταπολιτευτικά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για πιθανή απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα ο κ. Χαρίτσης απάντησε ότι: «Δεν είμαστε δικαστές για να διερευνήσουμε την υπόθεση. Γι’ αυτό υπάρχει η διάκριση των  εξουσιών, εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και περιμένουμε να ολοκληρώσει την έρευνα της».

Ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση νιώθει πολύ άβολα να συζητήσει στη βάση του πραγματικού σκανδάλου. Αντιθέτως, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να κινηθεί ρεβανσιστικά απέναντι στους αντιπάλους της. Εμείς χθες αναδείξαμε ότι η  ΝΔ δεν πιστεύει ότι υπάρχει σκευωρία,  γι’ αυτό δεν είχε και το θάρρος να εμφανιστεί στη Βουλή. Πρόκειται για σκάνδαλο που άφορα το φάρμακο, άφορα δηλαδή ανθρώπινες ζωές και ο Έλληνας πολίτης έχει την απαίτηση να γνωρίζει τι συνέβη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης και στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάσαμε στοιχεία για το πώς εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρίτσης είπε:  «Η κρίση στη χώρα μας ήταν πέρα από οικονομική και κοινωνική, μια κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανατρέψει αυτό το δεδομένο, ενώ απέναντι της είχε ένα πανίσχυρο σύστημα και θύλακες εξουσίας οι οποίοι προσπάθησαν να πολεμήσουν αυτή την προσπάθεια εξυγίανσης. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις πραγματικές πτυχές αυτού του τεράστιου σκανδάλου και αυτό ακριβώς θα κάνουν και οι βουλευτές μας στην προανακριτική».


Σχολιάστε εδώ