Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από τα τουρκικά σύνορα

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από τα τουρκικά σύνορα

-Η τουρκική επιχείρηση θα αρχίσει άμεσα

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας επιβεβαίωσε σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει «σήμερα ή αύριο».

«Ίσως σήμερα ή αύριο είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουμε το δρόμο για τις ειρηνευτικές μας προσπάθειες που έχουν οριστεί και η διαδικασία έχει αρχίσει. Θα διεξαγάγουμε επίγεια και αεροπορική επιχείρηση», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Σερβία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι Κούρδοι της Συρίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως μια τουρκική επίθεση θα ξαναφέρει στην περιοχή το Ισλαμικό Κράτος. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ενημέρωσαν σήμερα τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, υπογραμμίζουν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως επισήμανε η αμερικανική προεδρία, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των μαχητών του Ι.Κ., καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών». Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του Ι.Κ. στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε από την πλευρά του ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η  Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με σκοπό να συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35.

Πηγη+φωτο: naftemporiki


Σχολιάστε εδώ