Αποκολλήθηκε παγόβουνο 5 φορές σαν τη Μάλτα και… ταξιδεύει!

Αποκολλήθηκε παγόβουνο 5 φορές σαν τη Μάλτα και… ταξιδεύει!

Ένα τεράστιο παγόβουνο, επιφάνειας 1.636 τ.χλμ. και βάρους 315 γιγατόνων, αποκολλήθηκε από το Άμερι της Ανταρκτικής.

Το παγόβουνο D28, όπως είναι η ονομασία που του δόθηκε, συγκρίνεται σε μέγεθος με το νησί Σκάι της Σκωτίας (όπου ζουν περί τα 10.000 άτομα), ενώ είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από τη Μάλτα. «Το τεράστιο μέγεθός του επιτάσσει τη συστηματική παρακολούθησή του, καθώς μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα», γράφει το BBC.

Το Άμερι είναι το τρίτο μεγαλύτερο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική και αποτελεί βασικό κανάλι αποστράγγισης για την ανατολική περιοχή της ηπείρου. Πρακτικά είναι η φυσική επέκταση μιας
σειράς παγετώνων που ρέουν από τη στεριά στη θάλασσα. Η αποκόλληση παγόβουνων είναι ο φυσικός τρόπος διατήρησης της απαραίτητης ισορροπίας.

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο να συμβεί. Αυτό ωστόσο που έχει ενδιαφέρον είναι πως είχαν εστιάσει την προσοχή τους μόνο στα ανατολικά της περιοχής, από όπου τελικά σημειώθηκε η αποκόλληση. Η καθηγήτρια Έλεν Φρίκερ, του ινστιτούτου ωκεανογραφίας Scripps, είχε προβλέψει το 2002 την αποκόλληση του «Loose Tooth», υπολογίζοντας πως θα σημειωνόταν κάποια στιγμή μεταξύ 2010 – 2015.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου τονίζουν πως το γεγονός δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Τα δεδομένα που συλλέγονται με τη βοήθεια δορυφόρων από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν πως το Άμερι βρίσκεται σε σχετική ισορροπία, παρότι το καλοκαίρι παρατηρείται έντονο λιώσιμο του πάγου.

Η καθηγήτρια Φρίκερ προσθέτει:
«Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μας ανησυχούν στην Α­νταρκτική, δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό ακόμα για αυτό το συγκεκριμένο παγόβουνο».

Έτσι μας καθησυχάζουν οι επιστήμονες…

Ποιος όμως, ακούγοντας αυτήν την είδηση, δεν φέρνει στο μυαλό του τον εφιάλτη που ακολουθεί την κλιματική αλλαγή;


Σχολιάστε εδώ