Τριμερής στο Παρίσι και μετά πενταμερής – Στην Κύπρο εκτάκτως τη Δευτέρα ο Δένδιας

Τριμερής στο Παρίσι και μετά πενταμερής – Στην Κύπρο εκτάκτως τη Δευτέρα ο Δένδιας

O ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων σε Τριμερή στο Παρίσι μεταξύ 11 και 13 Νοεμβρίου στο περιθώριο του φόρουμ ειρήνης που διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com από διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι μετά από βολιδοσκόπηση που έγινε στον μόνιμο αντιπρόσωπο μας στη Νέα Υόρκη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, η Τζειν Χολ Λουτ ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας έτσι διεργασίες για προγραμματισμό της τρίμερους.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ξεδίπλωσε τις σκέψεις του Γκουτέρες οι οποίες δεν εξαντλούνται στην κοινή συνάντηση των ηγετών τον Νοέμβριο, αλλά εκτείνονται μέχρι τον Δεκέμβριο με την πραγματοποιηθεί άτυπης πενταμερούς υψηλού όμως επιπέδου.

Δηλαδή, πενταμερούς συνάντησης τύπου Γκραν Μοντανά, οπού τις εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπήσουν, αν όλα πάνε καλά, οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών.

Συναφής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για οριστικοποίηση των ορών αναφοράς στην τριμερή, καθώς παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα όσα λαμβάνουν χώρα στις θάλασσες της Κύπρου και θεωρεί πως μια ανανεωμένη διαδικασία, προσηλωμένη στο στόχο, καλά προετοιμασμένη, μπορεί να δώσει απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Την Κύπρο θα επισκευθεί αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο. 

H κάθοδος του κ. Δένδια αποφασίστηκε μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.  Κατά την εδώ παρουσία του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ενημερώσει εκτενώς για τα όσα ειπωθήκαν πίσω από κλειστές πόρτες, κατά την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Oi πληροφορίες toy sigmalive.com αναφέρουν ότι το περιεχόμενο των Ελληνοαμερικανικών διαβουλεύσεων σε αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκύρια για την ΚΔ είναι τέτοιο, που καθιστούσε την έκτακτη επίσκεψη του κ. Δένδια επιβεβλημένη.

Σκοπός της επίσκεψης είναι και ο συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας υπο το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 του μηνός.

Πηγή: sigmalive.com


Σχολιάστε εδώ