Γλυκιά Πενικιλίνη – Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου

Γλυκιά Πενικιλίνη – Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου

Το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Ιωλκός» παρουσιάζουν εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου «Γλυκιά Πενικιλίνη» την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Θέατρο (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

«Δεκατέσσερις ιστορίες “γειτονεύουν” στη Γλυκιά Πενικιλίνη» σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. «Συστατικά της, οι συνειρμοί των εικόνων, των λέξεων και των αισθήσεων και η ασυνείδητη -ή απόλυτα συνειδητή- διατήρηση της παιδικής ματιάς και μνήμης ως στάσης ζωής και δημιουργικής ενέργειας στο χρόνο».
Αντλώντας έμπνευση από τα διηγήματα και τα «συστατικά» της Γλυκιάς Πενικιλίνης, φοιτητές του προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (BAELL) του Hellenic American College (HAEC) επιλέγουν τα αγαπημένα τους αποσπάσματα και γράφουν δικά τους αφηγήματα ως λογοτεχνική απάντηση. Μαζί με την συγγραφέα, Μαρίνα Παπαγεωργίου, διαβάζουν τα νέα αυτά διηγήματα καθώς και αποσπάσματα του βιβλίου.

> Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, ο διευθυντής των εκδόσεων «Ιωλκός» Κωνσταντίνος Κορίδης και ο συγγραφέας, μεταφραστής & διδάσκων στο Hellenic American University, Βασίλης Μανουσάκης.


Το βιβλίο

Δεκατέσσερις ιστορίες «γειτονεύουν» στη Γλυκιά πενικιλίνη. Ανάμεσα στους γείτονες, η Τασία του νεροχύτη, ο πολεμιστής του Κολωνού, η Αποστολική, ο Νικολάκης από τον Ψαρομαχαλά, οι νησιώτες του βουνού, ο Τάσος ο σινεματζής από το Μενίδι, οι χρυσοθήρες του Ακροκόρινθου, ένας επιστολολάτρης, τρεις μεταφραστές στον ημιώροφο, η αχώριστη παρέα του χολ και άλλοι· μεταξύ τους, κι εκείνοι που δε «δικτυώνονται» ποτέ.
Στη συλλογή διηγημάτων της Μαρίνας Παπαγεωργίου, τα πρόσωπα ζουν στις αθηναϊκές συνοικίες, αλλά και σε τόπους, γειτονιές της επαρχίας. Οι αφηγήσεις εκτυλίσσονται σε διαφορετικό χρόνο –«ανεβοκατεβαίνοντας» δεκαετίες χωρίς γραμμική ροή– και μετατοπίζονται σε γνώριμες ελληνικές διαδρομές. Μικροί και μεγάλοι «σεισμοί», ορατοί κι «αόρατοι» άνθρωποι, γεύσεις κι επιγεύσεις, γλυκιές και πικρές. Μυστικά κι όνειρα της μέρας, σκηνικά και παρασκήνια, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι.
Συστατικά της Γλυκιάς πενικιλίνης, οι συνειρμοί των εικόνων, των λέξεων, των αισθήσεων και η ασυνείδητη –ή απόλυτα συνειδητή– διατήρηση της παιδικής ματιάς και μνήμης ως στάσης ζωής και δημιουργικής ενέργειας στο χρόνο.

 


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυψέλη.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η επαγγελματική διαδρομή της ξεκίνησε από τη μετάφραση και συνεχίστηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Από το 1996 εργάζεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου.
Η «Γλυκιά Πενικιλίνη» είναι το πρώτο βιβλίο της.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, 19:30

Θέατρο (2ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Αθήνα

Eίσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 210 3680052www.hau.gr/culture

 


Σχολιάστε εδώ