Γ. Παπαγιαννόπουλος: H κατάρρευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις της: Μια πρώτη προσέγγιση

Γ. Παπαγιαννόπουλος: H κατάρρευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις της: Μια πρώτη προσέγγιση


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: g.papagian3@yahoo.gr


Τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου έσκασε μία «βόμβα» στη διεθνή τουριστική αγορά: Ο παγκόσμιος (υπερχρεωμένος) γίγαντας Thomas Cook κήρυξε πτώχευση, κοινώς βάρεσε… κανόνι. Ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, 22.000 εργαζόμενοι βγήκαν… από την πρίζα, έπαθαν σοκ, οι μάνατζερ έφυγαν (άλλους τους πέταξαν έξω). Έπεσε όλο το δίκτυο, ιστοσελίδα, social media, τηλέφωνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί αρχικά και άλλοι με την πάροδο των ημερών, όσο κλείνουν η μία μετά την άλλη οι θυγατρικές της εταιρείας, εγκατεστημένες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –την Τετάρτη έκλεισε και η θυγατρική γερμανική Neckermann–, έμειναν εγκλωβισμένοι στις χώρες που έκαναν διακοπές και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση επαναπατρισμού τους από άλλους φορείς.

Παρότι τα προβλήματα ήταν πολλά και όλοι τα γνώριζαν, η εταιρεία έκανε κρατήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή και τίποτε δεν έδειχνε αυτήν τη ραγδαία εξέλιξη.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, οι πρώτες εκτιμήσεις των ξενοδόχων της Κρήτης, κυρίως, αλλά και της Ζακύνθου και της Κω και όπου αλλού είχε τουρίστες η Thomas Cook, είναι ότι η ζημιά για την ελληνική αγορά κυμαίνεται στα 250 – 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει στη χώρα μας δεκάδες καταλύματα υπό διάφορες επωνυμίες και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ήταν ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών στην Ελλάδα. Συνολικά, η Thomas Cook συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία στη χώρα μας. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιόκτητα. Το προσωπικό που εργάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ξεπερνά τα 1.200 άτομα.

Προφανώς, το Ελληνικό Δημόσιο –δηλαδή εμείς– θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών –σημερινές πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγαλύτερα ποσά– αναφέρουν πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, όσο και άλλα διευθυντικά στελέχη αμειβόταν με υπέρογκα ποσά.

Οι αρχές που ερευνούν τους ισολογισμούς της εταιρείας έχουν αρχίσει να λογαριάζουν και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook. Τα αποτελέσματα αφήνουν πικρή γεύση για τους εργαζομένους στην εταιρεία που χάνουν την εργασία τους, πολλοί εξ αυτών και την ασφάλειά τους.

Μάλιστα το ύψος των αμοιβών προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως η εταιρεία διένυε δύσκολες στιγμές. Το περασμένο έτος η Thomas Cook είχε δημοσιεύσει δύο profit warnings, δηλαδή, εκθέσεις, στις οποίες προειδοποιούσε πως τα έσοδα και τα κέρδη της θα ήταν μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Εξαιτίας όλων αυτών, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία, θεωρώντας πως αποτελεί μια περιττή δαπάνη, που πρέπει να μετακυλιθεί στους φορολογουμένους (στην ουσία η Thomas Cook είχε ανάγκη πολύ περισσότερα από τα 150 εκατ. λίρες που είχε ζητήσει). Γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Άντρεα Λίντσομ να στείλει επιστολή στην ειδική υπηρεσία αφερεγγυότητας, με την οποία αναφέρεται στη «συμπεριφορά των διαχειριστών της εταιρείας πριν και μετά την πτώχευση».

ΥΓ.: Επιστημονική φαντασία, δυστοπία: Από την κατάρρευση του μεγαθήριου της τουριστικής βιομηχανίας Thomas Cook έμειναν, από τη μια στιγμή στην άλλη, 22.000 εργαζόμενοι άνεργοι και 600.000 τουρίστες προσωρινά εγκλωβισμένοι στις χώρες των διακοπών τους… Σκέψου να κηρύξει πτώχευση κράτος…


Σχολιάστε εδώ