Τι πρέπει να προσέχετε, για να αποκτήσετε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα;

Τι πρέπει να προσέχετε, για να αποκτήσετε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα;

Τoυ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ειδικού Παθολόγου-Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ


Δύο είναι οι κεφαλαιώδους σημασίας οδοί πρόληψης που θα πρέπει ο καθένας μας να ακολουθεί. Η οδός των ορθών, έγκαιρων διαγνωστικών εξετάσεων με την καθοδήγηση του ιατρού μας και η οδός της διατήρησης ενός υψηλού αμυντικού συστήματος, υιοθετώντας έναν υγιή τρόπο ζωής με ωφέλιμες συμπεριφορές και χρήσιμες συνήθειες.

H πρώτη οδός πρόληψης, των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων, είναι πολύ σημαντική για όλο τον πληθυσμό. Ο βασικός έλεγχος και για τα δύο φύλα είναι: Γενική αίματος, Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών, Έλεγχος ήπατος, Εξέταση λιπιδαιμικού προφίλ, Γλυκόζη, Ουρία/ κρεατίνη/ ουρικό οξύ, Γενική ούρων, Έλεγχος θυρεοειδή, Εξέταση πνευμόνων, Καρδιολογικός έλεγχος, Κολονοσκόπηση (άνω των 45).

Για τις γυναίκες: Τεστ ΠΑΠ, Υπερηχογράφημα ή/και μαστογραφία.

Για τους άνδρες: PSA, Δακτυλική εξέταση του προστάτη.

Ας δούμε τώρα τη δεύτερη οδό, η οποία αποτελεί επίσης ουσιαστικό και ενεργό τρόπο πρόληψης, που είναι η διατήρηση ενός υψηλού αμυντικού συστήματος. Εδώ θα πρέπει να εμβαθύνουμε στα σημαντικότερα ριζικά αίτια που συντελούν σε ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα και που οδηγούν τον άνθρωπο σε μια υγιή, πολυετή, ευτυχισμένη ζωή.

Η φροντίδα της καλής λειτουργίας της φυσιολογίας του σώματος μας: Βαθύς, ποιοτικός ύπνος, Βαθιά, αργή, κοιλιακή αναπνοή με τακτικές ευκαιρίες χαλάρωσης από το στρες μέσα στην ημέρα, Τακτική άσκηση και κίνηση, Σεβασμός στους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

Η ενεργή επιλογή του περιβάλλο­ντός μας: Καθαρό νερό, Καλή ποιοτική τροφή, στέγη απαλλαγμένη όσο το δυνατόν από μολυντικούς, τοξικούς παράγοντες.

Η συνειδητή διαχείριση των σχέσεων μας: Υγιείς οικογενειακοί δεσμοί αγάπης, ποιοτική σχέση συ­ντροφικότητας, ουσιαστικές φιλίες, ισορροπημένη κοινωνική ζωή, ενεργή διαχείριση του συναισθήματος και της διάνοιάς μας.

Σε αυτά τα βασικά μπορούμε να προσθέσουμε: Τον τακτικό καθαρισμό του σώματος από έκθεση σε τοξίνες, την ταυτόχρονη αποφυγή τοξικών για το σώμα συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλη), τη διαρκή φροντίδα για την καλή λειτουργία του πεπτικού και των εντέρων-υγιής μικροβιακή χλωρίδα.

Και τέλος: Τον τακτικό έλεγχο βιταμινών και ενίσχυση του σώματος, εάν και εφόσον χρειάζεται, με συμπληρώματα στοχευμένα στην άνοδο του αμυ­ντικού μας συστήματος.

Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι το γερό αμυντικό σύστημα είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση και κάτι που όλοι μπορούμε με φροντίδα να επιτυγχάνουμε. Και ενθυμούμενοι τα λόγια του Βολταίρου, «ας αποφασίσουμε να γίνουμε ευτυχείς επειδή κάνει καλό στην υγεία!».


Σχολιάστε εδώ