B. Κικίλιας: Επιδότηση R&D και πέναλτι claw back

B. Κικίλιας: Επιδότηση R&D και πέναλτι claw back

– Τι ανέφερε ο υπουργός από το βήμα του 3ου Συνεδρίου της «Nαυτεμπορικής» για την Υγεία

Σειρά νέων κανόνων και επιχειρηματικών κινήτρων από την «επιδότηση» επενδύσεων σε R&D μέχρι «δόσεις» για αποπληρωμή του claw-back και την εθελοντική μείωση των τιμών φαρμάκου εισάγει το υπουργείο Υγείας εν όψει του 2020, σύμφωνα με τη στρατηγική που προωθεί μέσω νομοσχεδίου που κατατίθεται προσεχώς στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου της «Nαυτεμπορικής» για την Υγεία, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Royal Olympic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ληφθουν μετρα για την μείωση του clawback μέσω του ελέγχου της συνταγογράφησης και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όσοι δεν συμμορφωθούν θα καταβάλλουν επιπλέον 30% claw back». Παράλληλα ανέφερε πως στις σκέψεις της κυβερνησης είναι ο επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού για το φάρμακο σε δύο, για ΦΥΚ και γενόσημα – off-patent.

Απέφυγε να σχολιάσει όσα έγιναν τα 4,5 – 5 τελευταία χρόνια στο υπουργείο Υγείας, καθως – όπως είπε – έχει εκθέσει κατ’ επανάληψη όσα παρέλαβε η τρέχουσα κυβέρνηση σε ΕΣΥ, οικονομικά της Υγείας, πλαφόν, προσλήψεις, δαπάνες για το φάρμακο κ.ο.κ. κι επιπλέον έχει εκθέσει τα μέτρα με τα οποία θα ανασχεθεί η κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εν όψει του 2020 προωθούνται μέτρα, κανόνες και ένα νέο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ανασχέσει την τάση brain drain που ευθύνεται για την απώλεια 25% του ΑΕΠ μας τα προηγούμενα χρόνια.

«Εγγυόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ αλλά είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες», τόνισε, για να προσθέσει ότι «πρέπει να εκλείψει η τριτοκοσμική πολιτική αντίληψη ότι το μοναδικό πράγμα που συγκράτησε τα οικονομικά της υγειας ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το claw-back. Την άλλη εβδομάδα φέρνουμε στη Βουλή μέτρα για διαρθρωτική αντιμετώπιση του θέματος».

«Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει πού πάνε τα χρήματά του», τόνισε ανοίγοντας και το θέμα της εξεύρεσης πόρων για την αναβάθμιση των νοσοκομείων, εφόσον προηγουμένως εξορθολογιστεί ο τρόπος που εποτεύονται όλοι οι οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Εν κατακλείδι, τα παραπάνω μέτρα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, που εξήγησε ότι πλέον υπάρχει ηλεκτρονική φαρμακαποθήκη, MOU με τους εμπλεκόμενους και αγαστή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς.


Σχολιάστε εδώ