Στην Ακτή Ελεφαντοστού υπάρχει ένα χωριό που βυθίζεται με το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Στην Ακτή Ελεφαντοστού υπάρχει ένα χωριό που βυθίζεται με το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Κάθε χρόνο η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα το ιστορικό χωριό Λάχου – Κπάντα να βυθίζεται. Τα τελευταία 30 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής –που βρίσκεται μόλις 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού– έχουν δει τη φυλακή, το νοσοκομείο και το σχολείο τους να βυθίζονται.

Στη Δυτική Αφρική, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κατά μήκος των ακτών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που συνδέεται με την τήξη των πολικών πάγων, έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση χωριών και πόλεων.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι κακοσχεδιασμένες κατασκευές που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές ή η χρήση της άμμου από την ακτή ως οικοδομικού υλικού επιδεινώνει τη διάβρωση και καθιστά τα κτίρια ευάλωτα.

Κάθε χρόνο η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Οι κάτοικοι έπρεπε να μετεγκατασταθούν σχεδόν 20 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη δεκαετία του 1970.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να συ­μπεριλάβουν την ευρύτερη περιοχή Γκραντ Λαχού στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της UNESCO, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη χρηματοδότηση για να σώσουν τη χερσόνησο, αλλά οι τοπικοί ε­μπειρογνώμονες λένε ότι είναι πολύ αργά, καθώς τα ιστορικά κτίρια έχουν ήδη χαθεί.

Φωτό: huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ