Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τις συντάξεις – Πώς θα τα δουν οι συνταξιούχοι

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τις συντάξεις – Πώς θα τα δουν οι συνταξιούχοι

Ξεκίνησε σήμερα από τις 17:00 η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ, του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜ και του πρώην ΝΑΤ και τα οποία θα εμφανίζουν τις προσωπικές διαφορές. Αύριο Τετάρτη στις 17.00 θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία.

Πρόκειται για ενημερωτικά σημειώματα του Ιανουαρίου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις.

Η πρόσβαση στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος , ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα ενημερωτικά σημειώματα αφορούν συντάξεις προ της 13/5/2016 με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

-256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων,

-81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Πως θα διαβάσετε το ενημερωτικό

Στο ενημερωτικό σημείωμα φαίνεται η παλαιά καθαρή σύνταξη του συνταξιούχου, η νέα σύνταξη και η προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα η παλαιά σύνταξη ήταν 1042.90 ευρώ ενώ μετά τον επαναυπολογισμό μειώθηκε στα 987.80 ευρώ. Δηλαδή η προσωπική διαφορά που αναγράφεται στο σημείωμα ανέρχεται σε 55.10 ευρώ τα οποία όμως συνεχίζει να λαμβάνει.

Το νέο ποσό της συνταξής του αποτελείται από την εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και την ανταποδοτική ύψους 666.85 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ. Η πλειονότητα, δηλαδή περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν στην τσέπη τα ίδια ποσά μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019. Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενική μετατροπή στη σύνταξή τους είτε έχουν λάβει μια μικρή αύξηση στο προ φόρου ποσό.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Ακόμα μία δέσμευση της κυβέρνησης μας υλοποιείται σήμερα. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν την σύνταξή τους, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος.

Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας στην Βουλή, παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων αλλά και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά η κυβέρνηση, αδιαφορούσε προκλητικά. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναρτήσουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα για 1.709.707 συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2019 με εξαίρεση 256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ο επαναυπολογισμός ενώ μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου εώς και Νοεμβρίου».

Με πληροφορίες απο το enikonomia.gr και


Σχολιάστε εδώ