Απεργίες τέλος από την ΕΣΗΕΑ

Απεργίες τέλος από την ΕΣΗΕΑ

-Παραδίδουν λάφυρο τον κλάδο σε εργοδότες και υπουργείο

Επεισοδιακή αλλά και θλιβερή ήταν την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν αρχίσει η στάση εργασίας της ντροπής, στην οποία, για να μην κηρύξει 24ωρη απεργία, εγκλώβισε τον κλάδο η σύμπραξη διαπλοκής και ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία, καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε δύο δόσεις. Στο πρώτο μέρος, μετά από παρέμβαση και διαμαρτυρία του εκπροσώπου της ΚΕΔ, η πρόεδρος υποχρεώθηκε να διακόψει προσωρινά, μετά το παραλήρημα του γραμματέα, που δεν ήθελε κουβέντα για την απεργία και… αγωνιούσε μόνο για κάποιες καινούργιες προμήθειες στην ΕΣΗΕΑ.

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ επέμενε να ζητήσει εξηγήσεις, προ ημερήσιας διάταξης, για το παρασκήνιο που επικρατεί και για την πολιτική συναλλαγή που στήνεται με το εργατοκτόνο νομοσχέδιο.

Αυτό είχε αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ Σ. Καπάκος, εταίρος της Μ. Αντωνιάδου, να θελήσει να χειροδικήσει για να πείσει με τα… επιχειρήματά του, ενώ με επικίνδυνους χαρακτηρισμούς χαρακτήριζε εφημερίδες και την κριτική που του ασκείται ως δουλειά… αρουραίων.

Ευτυχώς για αυτόν γλίστρησε και του έπεσε από το χέρι η καρέκλα που πήγε να σηκώσει από δίπλα του! Το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης το ίδιο απόγευμα είχε επίσης άδοξο τέλος, καθώς προκάλεσε δεύτερο επεισόδιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η συνεδρίαση.

Ο κλάδος όμως, επισημαίνει η ΚΕΔ, απαιτεί εξηγήσεις και τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

– Υπάρχει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση η οποία να αναφέρεται στα πρακτικά πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό;

– Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης, ποιες ακριβώς είναι οι δηλώσεις Αντωνιάδου – Καπάκου και των ακολούθων τους, που υποστήριζαν ότι το νομοσχέδιο περιέχει θετικά σημεία και ότι δεν αφορά τον κλάδο η κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών (π.χ., με το μητρώο κ.λπ.);

Όπως αποκαλύπτει με ανοιχτή επιστολή του ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης, η πρόεδρος Μ. Αντωνιάδου και ο γενικός γραμματέας Στ. Καπάκος υπέγραψαν επιστολή υποταγής στο «πακέτο Βρούτση – Στρατινάκη» με κείμενο που συνέταξε νομικός τους παραστάτης ερήμην του ΔΣ. Η εσπευσμένη αυτή ενέργεια, εκτός των άλλων, αποσκοπεί στην πλήρη απομόνωση της ΕΣΗΕΑ από το
σύνολο του κόσμου της εργασίας για να μη ξαναγίνει απεργία.

Πρόκειται για μνημείο ε­νταφιασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που δίνει άλλοθι στους εμπνευστές της… ανάπτυξης με πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καθιερώνοντας ζώνες και κλάδους χαμηλού εργασιακού κόστους, ώστε να αποτελούν κίνητρα για… επενδυτές και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι συνεχίζουν την ασυδοσία τους σε βάρος των εργαζομένων και των Ταμείων. Κάπως έτσι παραδίδονται και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες ως λάφυρο στη διαπλοκή.

Οι απολύτως εμφανείς επιπτώσεις, με μειώσεις μισθών κατά 40%, και οι τρομακτικές απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΔΟΕΑΠ και στον ΟΑΕΔ, που υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ και ήδη επισημάνθηκαν, είναι ψιλά γράμματα για την πλειοψηφία του ΔΣ.

Ο Δ. Τσαλαπάτης ζητεί με την επιστολή του την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ και του Μεικτού Συμβουλίου, που είναι η απεργιακή επιτροπή.

Στο ίδιο πνεύμα, όμως, με την επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κινείται και η επιστολή προς τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Η πλειοψηφία συμφώνησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση την προσεχή Παρασκευή, καταπίνοντας τις δηλώσεις Ζούλα

Δεν δικαιολογείται αλλιώς η αναφορά στην επιστολή προς τον Κ. Ζούλα και τον Γ. Γαμπρίτσο, με την οποία θεωρείτε «μάλλον ατυχείς τις τοποθετήσεις» (!) της διοίκησης και προφανώς με την κεκτημένη συνήθεια προς τον εργοδότη δηλώνετε ότι προσέρχεστε «με διάθεση καταλαγής και συνεργασίας»!


Σχολιάστε εδώ