1 στους 7 ανθρώπους υποφέρει από ημικρανία

1 στους 7 ανθρώπους υποφέρει από ημικρανία

-Σύντομα η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της

Μια σειρά νέων φαρμάκων τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν ή να προλαμβάνουν αποτελεσματικά τις ημικρανίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύ­ντομα και στη χώρα μας.

Για κάποια από αυτά έχουν γίνει κλινικές μελέτες και στην Ελλάδα με θετικά αποτελέσματα, ενώ ήδη ένα από αυτά κυκλοφορεί στα φαρμακεία με τιμή περίπου 500 ευρώ (που επαρκεί για θεραπεία ενός μηνός).

Ωστόσο αναμένεται σταδιακά να δοθεί τιμή για όλα και στη συνέχεια να ενταχθούν στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, οπότε οι πάσχοντες θα μπορούν να τα αγοράζουν με συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια για τη χορήγηση τους θα είναι απαραίτητη η συνταγή γιατρού, ο οποίος και θα καθορίζει εξατομικευμένα για κάθε ασθενή σε ποιο στάδιο της πάθησης πρέπει να τη χορηγήσει. Τα καλά αυτά νέα για όλους εκείνους που ταλαιπωρού­νται από ημικρανίες ανακοινώθηκαν με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία σε εκδήλωση του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας.

Ο οξύς έντονος πόνος που καθηλώνει τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να εργαστεί, να παρακολουθήσει μια εκπομπή, να ακολουθήσει το πρόγραμμα της καθημερινότητάς του, δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές, ναυτία ή και εμετούς και ανά­γκη ακόμα και για κατάκλιση είναι τα συμπτώματα αυτού που λέγεται ημικρανία και απασχολεί 1 στους 7 συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας, το 15% των ημικρανικών συμπολιτών μας αντιμετώπισαν εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησης τους, τα οποία ποικίλαν από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης. Μεταξύ των πασχόντων από χρόνια ημικρανία, όσων δηλαδή έχουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα ημικρανίας, το ποσοστό όσων είχαν σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα ήταν της τάξης του 30% περίπου.

Αν και υποφέρουν πολλοί και συχνά ακούμε στο περιβάλλον μας άτομα να διαμαρτύρονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ελάχιστοι -μόνο το 10% του πληθυσμού- ζητούν βοήθεια και ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή που τους δίνεται. Και αυτό γιατί η προτεινόμενη θεραπεία δεν είναι πάντα η επιτυχημένη συνταγή για ανακούφιση και αποφυγή επανάληψης του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που εκπόνησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος σε περίπου 1.100 ημικρανικούς ασθενείς, σχεδόν ένας στους δύο που έλαβε μια κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία, την διέκοψε είτε λόγω παρενεργειών, είτε λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Όπως ανέφερε στην εκδήλωση σχετική ο Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, «το νευροπεπτίδιο CGRP αποτελεί στόχο τόσο των μονοκλωνικών αντισωμάτων (που είναι μεγάλα χημικά μόρια), αλλά είναι γενικότερα, μαζί με τον υποδοχέα του, οι κύριοι στόχοι της αντιημικρανικής έρευνας όσο αφορά την πρόληψη και τη συμπτωματική αντιμετώπιση της πάθησης.

Έτσι έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων θα ονομάζεται Gepants και δεν θα είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Δύο από αυτά θα είναι για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για την προληπτική χορήγηση στην ημικρανία.

Ο Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος θεωρεί ότι αποτελεσματική λύση για την ημικρανία είναι τα Μονοκλωνικά Αντισώματα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας έχουν δοκιμαστεί σε ένα διεθνές πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερα από 8 χρόνια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια διεξάγεται και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά τον μήνα ή το τρίμηνο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών.


Σχολιάστε εδώ