Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple πέρασε στην αντεπίθεση

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple πέρασε στην αντεπίθεση

Η εντολή της ΕΕ, βάσει της οποίας η Apple καλείται πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους (back taxes) στην Ιρλανδία, «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική», όπως υποστήριξε η αμερικανική εταιρεία την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της έναρξης του δικαστικού της αγώνα κατά της απόφασης του 2016.

Η κατασκευάστρια του iPhone επίσης κατηγόρησε την Κομισιόν πως χρησιμοποιεί τις εξουσίες της για την αντιμετώπιση της κρατικής βοήθειας για να επιφέρει «αλλαγές στην εθνική νομοθεσία», πρακτικά επιχειρώντας να αλλάξει το διεθνές φορολογικό σύστημα και, στη διαδικασία, δημιουργώντας συνθήκες νομικής αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.

Τα επιχειρήματα της Apple στο Γενικό Δικαστήριο προέκυψαν αφού η Κομισιόν υποστήριξε (το 2016) ότι ο τεχνολογικός κολοσσός επωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια εξαιτίας δύο ιρλανδικών αποφάσεων, που μείωσαν το φορολογικό βάρος για την εταιρεία για διάστημα άνω των δύο δεκαετιών. Η υπόθεση αυτή αποτελεί «κλειδί» για την παρέμβαση της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις πολύ ευνοϊκές συμφωνίες με πολυεθνικές, μια εκστρατεία η οποία έχει οδηγήσει επίσης σε ενέργειες εναντίον των Starbucks, Fiat, Engie, Amazon και άλλων.

Την απόφαση αυτή της Κομισιόν, όπως ήταν φυσικό, αμφισβητεί η Apple και φυσικά η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας έχει απογειωθεί από τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες, που σπεύδουν εκεί εξαιτίας του φορολογικού της συστήματος.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι αμερικανικών συμφερόντων, περιμένουμε με μεγάλη περιέργεια τη συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ