Σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων

Σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων

Κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων προγραμματίζει ο πρωθυπουργός –πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου– με αντικείμενο τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Αλ. Τσίπρα, που σε όλα τα μείζονος (εθνικής) σημασίας ζητήματα κινήθηκε μονομερώς και εν αγνοία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Αρχής γενομένης από το δικαίωμα των Ελλήνων που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κατέστησε σαφές –καθησυχάζοντας τις ανησυχίες– ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά όσοι είναι εγγεγραμμένοι σ’ αυτούς θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις. Και αυτό διότι μέχρι πρότινος είχε δημιουργηθεί εσφαλμένα η εντύπωση ότι το δικαίωμα αυτό θα αποκτήσουν ακόμη και όσοι ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδος, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Εξ ου και γινόταν λόγος για 2 εκατ. νέους ψηφοφόρους.

Στον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συμφωνηθούν κρίσιμες πτυχές της νομοθετικής ρύθμισης, μεταξύ αυτών και αν αυτή θα αφορά μόνο τους διαμένοντες στην Ευρώπη Έλληνες ή θα επεκταθεί και πέραν αυτής (ΗΠΑ, Αφρική κ.α.).

Ενώ, παράλληλα, θα καθοριστούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, προκειμένου να αποφευχθούν πάσης φύσεως παρερμηνείες και «παρεξηγήσεις» το βράδυ των εκλογών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εγκριθεί από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, διότι –όπως σημειώνουν– «κανείς δεν θα αρνηθεί σε έλληνες πολίτες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας».

Προσθέτουν δε με νόημα ότι όποιο από τα κόμματα καταψηφίσει –με οποιαδήποτε δικαιολογία– «θα το βρει μπροστά του στις επόμενες εθνικές εκλογές».


Σχολιάστε εδώ