Το Διεθνές Δίκαιο είναι ο δίαυλος για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών

Το Διεθνές Δίκαιο είναι ο δίαυλος για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών

-Τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Την ανάγκη υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου μέσα στο σύγχρονο, δυσοίωνο περιβάλλον, με κεντρικό στόχο την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου.

Νέες προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης, η διαχείριση της οποίας αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις για τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του, τόνισε.

Επισήμανε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος ότι το Διεθνές Δίκαιο συνιστά τον πιο πρόσφορο θεσμικό και πολιτικό δίαυλο, μέσω του οποίου μπορεί να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη κρατών και λαών και η διά των θεσμοθετημένων διαδικασιών επίλυση των κάθε είδους διαφορών μεταξύ τους. Επινοήθηκε και θεσμοθετήθηκε για να αντικαταστήσει το, προηγουμένως επικρατούν, δίκαιο του ισχυρού με την ισχύ του Δικαίου και της Νομιμότητας στο διεθνές πεδίο.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Η προστασία της κυριαρχίας ενός κράτους σημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, και προστασία, εντός αυτού, των θεσμικών αντηρίδων του Κράτους Δικαίου, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εντέλει, της ομαλής λειτουργίας της ίδιας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Υπό το φως, λοιπόν, των ως άνω διαπιστώσεων, ας αναλάβουμε τη βαριά αλλά και τόσο τιμητική ευθύνη της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου ως μια “σταυροφορία” υπεράσπισης αυτού τούτου του Νομικού Πολιτισμού σε διεθνή κλίμακα».


Σχολιάστε εδώ