Μπαν Κι Μουν: Η κλιματική αλλαγή «δεν σέβεται τα σύνορα»…

Μπαν Κι Μουν: Η κλιματική αλλαγή «δεν σέβεται τα σύνορα»…

Επένδυση 1,8 τρισ. δολαρίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε μέτρα με σκοπό την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη αξίας άνω των 7 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση της Global Commission on Adaptation, μιας ομάδας που αποτελείται από 34 σημαίνουσες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της επιστήμης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, υποστηρίζει πως οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες οφείλουν να επενδύσουν σε μέτρα προσαρμογής τα οποία θα ωφελήσουν τον κόσμο. Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έκαναν τα λιγότερα για να δημιουργήσουν το πρόβλημα. Όπως σημειώνεται, υπάρχουν πέ­ντε τομείς στους οποίους ο κόσμος θα έπρεπε να επενδύσει μέσα στην επόμενη δεκαετία:

– Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πιο ευάλωτες (νησιά, παράκτιες κοινότητες κ.λπ.) περιοχές.

– Καλύτερες υποδομές, με βελτιωμένους δρόμους, κτίρια και γέφυρες, που θα αντεπεξέρχονται καλύτερα στα δεδομένα της αλλαγής κλίματος.

– Αλλαγές στη γεωργία: Η στροφή των αγροτών σε ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές σε συνθήκες ξηρασίας.

– Η προστασία και αποκατάσταση της μαγκρόβιας βλάστησης (δέντρα ανθεκτικά στο αλμυρό νερό και τις ακραίες χημικές διακυμάνσεις στις χημικές και φυσικές συνθήκες).

– Η προστασία των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμησή τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, ο Μπαν Κι Μουν είπε πως η κλιματική αλλαγή «δεν σέβεται τα σύνορα», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με συνεργασία».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «γίνεται όλο και πιο φανερό ότι σε πολλά μέρη του κόσμου το κλίμα μας έχει ήδη αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό».

Φωτό: kriti24.gr


Σχολιάστε εδώ