Η κουβέρτα της Γης…

Η κουβέρτα της Γης…

Χρήστος Ζερεφός: ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας

«Αν δεν υπήρχε, η θερμοκρασία του πλανήτη, που τώρα είναι +15, θα ήταν -18 βαθμούς. Και αυτό γιατί το διοξείδιο του άνθρακα δεν αφήνει τη γη να ψυχθεί, αποτελεί την… κουβέρτα της. Με το να αυξάνουμε, όμως, τη ζήτηση και την καύση των ορυκτών καυσίμων αυξάνουμε το διοξείδιο του άνθρακα και κατά συνέπεια τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Έχει ήδη αυξηθεί κατά 1-1,5 βαθμό. Η αύξηση δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς μέσα στα προσεχή 50 χρόνια, γιατί θα έχουμε πιο συχνά ακραία φαινόμενα», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Ζερεφός. Και εξηγεί: «Δεν είναι μόνο θέμα ατμόσφαιρας. Αλληλεπιδρούν 5 σφαίρες.

Η ατμόσφαιρα, η υδρόσφαιρα, η γεώσφαιρα (η Γη), η βιόσφαιρα (τα έμβια όντα) και η κρυόσφαιρα (οι παγωμένες περιοχές του πλανήτη). Η μία ρυθμίζεται ή αυτορρυθμίζεται έτσι μέσα στη φύση ούτως ώστε να είναι σε αρμονία με τις άλλες. Το νερό της υδρόσφαιρας βοηθά να δημιουργούνται τα σύννεφα, τα σύννεφα ανακατανέμουν το νερό σε όλο τον πλανήτη. Όταν το κλίμα είναι αποσταθεροποιημένο, η μεταφορά γίνεται με ακραία φαινόμενα.

Μια πλημμύρα ξεπλένει το έδαφος, αυτό απογυμνώνεται και ερημοποιείται πιο γρήγορα ένα μέρος του πλανήτη. Παράλληλα, καθώς λιώνουν πιο γρήγορα οι πάγοι, απορροφάται περισσότερο το ηλιακό φως, άρα αυξάνεται η θερμοκρασία. Ακόμη, όταν λιώνουν οι πάγοι, εκλύεται περισσότερο μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που υπάρχει και κάτω από αυτούς.

Η βιόσφαιρα είναι προφανές ότι συμμετέχει σε όλα αυτά. Βλέπετε την αλληλεπίδραση των σφαιρών που οδηγεί με μαθηματικό τρόπο στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, και αυτή οδηγεί στην εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Και ο κ. Ζερεφός καταλήγει στο παρακάτω «ελληνικό παράδειγμα της εμφάνισης καυσώνων στην Αθήνα στην πρώτη τριακονταετία του 20ού αιώνα. Είχαμε 2 κάθε 30 χρόνια, σήμερα έχουμε 15 στα 30 χρόνια. Για τον διεθνή χώρο θα σας πω το εξής: οι ασφαλιστικές εταιρείες τη δεκαετία του ’50 πλήρωναν πα­γκοσμίως για αποζημίωση από ακραία καιρικά φαινόμενα 10 δισ. δολάρια, ενώ την τελευταία δεκαετία πληρώνουν 1.000 δισ. δολάρια».

Φωτο: voria


Σχολιάστε εδώ