Η Lazard σύμβουλος για το χρέος – Αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ στο Eurogroup

Η Lazard σύμβουλος για το χρέος – Αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ στο Eurogroup

Το ΚΥΣΟΙΠ έκανε αποδεκτή την εισήγηση του ΟΔΔΗΧ, η οποία έχει και θετική γνωμοδότηση από το ΝΣΚ για την ανάληψη από την Lazard του ρόλου του χρηματοοικονομικού συμβούλου “διαχείρισης και αναδιάρθρωσης χρέους και επαναφοράς του χρέους σε επενδυτική βαθμίδα την επόμενη διετία”.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η επιλογή έγινε διότι η συμφωνία με τον εν λόγω σύμβουλο κρίνεται ότι έχει μεγαλύτερα οφέλη και μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Όπως διευκρινίστηκε, θα υπάρχει bonus για ταχύτερη επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά και ανώτατο όριο στην αμοιβή του συμβούλου. Η σύμβαση λήγει όταν το αξιόχρεο της Ελλάδας αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα με πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι στόχος είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Συναντήσεις Σταϊκούρα

Στο Eurogroup της Παρασκευής, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και το αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ θα ζητηθεί η επαναφορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους Klaus Regling, Mario Centeno, Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ