Λ. Μαχαιρίτσας

Λ. Μαχαιρίτσας

Ο πολυτάλαντος αυτός καλλιτέχνης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, στα 63 χρόνια, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο που αγάπησαν γενιές Ελλήνων.

Η είδηση σκόρπισε απέραντη θλίψη σε όλους εκείνους που άκουγαν τα τραγούδια του και τα συνέδεαν με στιγμές της ζωής τους. Συνέδεαν τον έρωτα με τον πόνο και την αλήθεια που μερικές φορές ήταν και είναι πολύ σκληρή.

Τριάντα και πλέον χρόνια τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από το κοινό όσο λίγων καλλιτεχνών και κατάφεραν να παραμείνουν επίκαιρα και διαχρονικά μέχρι σήμερα.

Ένας καλλιτέχνης που ανήκε σε μια γενιά που έφερε την επανάσταση στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Μέλος αυτών που ένωσαν το ροκ με το ζεϊμπέκικο.

elculture.gr

Ένα από τα τραγούδια που αγάπησε και στιγμάτισε την ελληνική μουσική πραγματικότητα είναι το «Πόσο σε θέλω».

Πως θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε το άλλο εμβληματικό τραγούδι «Εκεί στο Νότο»…

…που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει κρότο
σαν άδειο κάθισμα ταξίδεψα για χρόνια
ψάχνοντας να βρω το κατάλληλο κορμί.

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (5 Νοεμβρίου 1956 – 9 Σεπτεμβρίου 2019) ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης της ελληνικής έντεχνης και ροκ σκηνής.

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο.
Αργότερα εργάστηκε στην αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας, στην ίδια όπου το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο με τους P.L.J. Band με τίτλο Gaspar, έναν δίσκο extended play 45’ στροφών.
Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση,[1] Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού, ενώ, παράλληλα, υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.

Απεβίωσε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 από καρδιακή ανακοπή, στον Βόλο.


Δισκογραφία

Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ (1989)

Διδυμότειχο Blues (1991)

Ρίξε Κόκκινο Στην Νύχτα (1993)

Η Νύχτα Θα Το Πει (1994)

Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα (1995)

Παυσίλυπον (1997)

Έτσι Δραπετεύω Από Τις Παρέες (1999)

Ένας κι Ένας (2000)

Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές (2001)

Στο Αφιερώνω (2003)

Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ (2004)

Αλκυονίδες Μέρες (2005)

Ήρωες με Καρμπόν (2006)

Τόσα χρόνια μια ανάσα (2007)

Η Ενοχή των Αμνών (2010)

Οι άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο (2012)

Μία τρύπα στον καιρό … κύριε Μάνο (2014)

Άλλαξαν πολλά (2017)

Μουσική για θέατρο

“Όπως σας αρέσει” του θεάτρου Τέχνης

“Τρικυμία” του Σαίξπηρ

“Ομήρου Ιλιάδα”

“Ο πρίγκιπας και ο φτωχός”

“Χωρίς οικογένεια”

“Η θαλλασοχώρα”

“Ο πεταλουδόσαυρος”

“Τρωάδες”


Σχολιάστε εδώ